Aktualno
StoryEditor

EOS grupa i Međunarodna financijska korporacija (IFC) proširuju svoju suradnju u području nenaplativih kredita (NPL) u istočnoj Europi

26. Rujan 2022.
EOS grupa i IFC produžuju suradnju foto PR
  • Prikupljanje i obrada nenaplativih kredita u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Rumunjskoj
  • Opseg ulaganja: 129 milijuna eura tijekom tri godine
  • Snažno razmatranje okolišnih, društvenih i upravljačkih kriterija (ESG standard)

Međunarodna financijska korporacija (IFC), članica Grupacije Svjetske banke te najveća svjetska razvojna institucija usmjerena na privatni sektor na tržištima u razvoju i EOS grupa proširuju suradnju na području nenaplativih kredita (NPL tržište). Uz Hrvatsku, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Rumunjsku, fokus je na zemljama istočne Europe, koje imaju posebne investicijske potrebe prema kriterijima IFC-a. Suradnja je dio nedavno uspostavljenog mehanizma zajedničkog ulaganja; obujam ulaganja EOS-a i IFC-a iznosit će 129 milijuna eura tijekom tri godine. EOS i IFC već surađuju u otkupu i obradi nenaplativih kredita na drugim tržištima od 2010. godine.

- Ovom suradnjom jačamo naše poslovanje u istočnoj Europi i intenziviramo svoje aktivnosti kao održivi investitor na tržištu problematičnih kredita - ističe Carsten Tidow, član Upravnog odbora EOS grupe zadužen za istočnu Europu.

- Posebno valja istaknuti razmatranje ekoloških, društvenih te čimbenika upravljanja pri odabiru i obradi nenaplativih kredita. Kao član Otto Grupe, već dugo imamo održivu ekonomsku aktivnost u središtu našeg rada. Ciljevi kao što je sprječavanje štete za okoliš u našem poslovanju s imovinom, osiguranje pravednog i društveno odgovornog odnosa prema zajmoprimcima te zaštita kulturnih dobara, unutar ovog projekta, jednako su važni kao i operativni i financijski ciljevi - naglašava Tidow.

EOS je više od deset godina aktivan na tržištu nenaplativih kredita u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Rumunjskoj. Zajedno s IFC-om, tvrtka ulaže, kao dio suradnje, u hipotekarno osigurane, nenaplative zajmove malim i srednjim poduzećima i pojedincima te preuzima upravljanje imovinom problematičnih kredita i hipoteka. Banke ili investitori osiguravaju likvidnost prodajom nenaplativih kredita i nekretnina kako bi mogli financirati nove kredite ili projekte. Istodobno, suradnja EOS-a i IFC-a olakšava proces ispunjavanja obveza potrošača u kašnjenju. Ključni cilj ove suradnje je pružanje podrške te promicanje gospodarstva u ciljnim zemljama suradnje.

25. travanj 2024 06:14