Aktualno
StoryEditor

Erdogan zaprijetio svim Europljanima

22. Ožujak 2017.

Turski predsjednik Tayyip Erdogan u srijedu je poručio Europljanima da se neće moći sigurno kretati ulicama ukoliko zadrže sadašnji stav prema Turskoj u kulminaciji višetjednih diplomatskih napetosti. Neuobičajeno direktna prijetnja stiže nakon odluka njemačkih i nizozemskih vlasti da turskim ministrima na svom teritoriju zabrane organizaciju i održavanje skupova ususret referendumu koji bi mogao ojačati već impozantne predsjedničke ovlasti, piše Reuters.

U Nizozemskoj i Njemačkoj boravi velikobrojna turska dijaspora s pravom glasa na skorašnjem referendumu o ovlastima turskog predsjednika.

Ankara je na zabrane odgovorila postojanim optužbama da Europa koristi ‘nacističke metode‘, da bi turski predsjednik danas izjavio: "Ako Europa nastavi ovim putem, niti jedan Europljanin u bilo kojem dijelu svijeta neće sigurno koračati ulicama. Mi, kao Turska, pozivamo Europu da poštuje ljudska prava i demokraciju."

Eskalacija je toliko snažna da je njemački predsjednik dio svog današnjeg inauguracijskog govora iskoristio za upozorenje turskom kolegi da riskira uništiti sve što je njegova zemlja postigla u posljednjim godinama.

- Način na kojim mi gledamo (Tursku) karakterizira briga da će se sve što je izgrađeno kroz godine i desetljeća urušiti - rekao je Frank-Walter Steinmeier i pozvao na prekid ‘neizrecivih usporedbi s nacistima‘, što već danima zahtjeva i njemačka kancelarka Merkel.

28. travanj 2024 00:11