Aktualno
StoryEditor

Ericsson rezervirao 220 milijuna dolara za kaznu u SAD-u

13. Siječanj 2023.

Švedski proizvođač telekomunikacijske opreme Ericsson objavio je da je rezervirao 2,3 milijarde švedskih kruna (220 milijuna dolara) za očekivanu kaznu u SAD-u zbog kršenja nagodbe iz 2019. godine.

Kompanija napominje da još nije postigla nagodbu s američkim ministarstvom pravosuđa, ali vjeruje da se iznos rezervacije temelji na ‘dovoljno pouzdanoj procjeni‘ kazne.

Dodaju i da će trošak rezervacije knjižiti u rezultatima u četvrtom prošlogodišnjem tromjesečju koji će biti objavljeni krajem mjeseca.

U 2019. Ericsson je u SAD-u platio kaznu od milijardu dolara kako bi ishodio povlačenje tužbe za podmićivanje dužnosnika nekoliko zemalja. Određen mu je i regulatorni nadzor kroz radzoblje od tri godine.

No, kompanija nije bila u potpunosti otkrila rezultate interne istrage, pa je SAD pojačao regulatorni nadzor. Nakon što su rezultati objavljeni, njezine dionice izgubile su gotovo trećinu vrijednosti budući da su se ulagači pribojavali još jedne velike kazne.

U travnju prošle godine tvrtka je priopćila da je internom istragom utvrdila moguće isplate militantnoj skupini Islamska država u Iraku, koje su ‘počele još 2011. godine, a možda i prije‘.

Američko ministarstvo pravosuđa moglo bi poduzeti niz mjera, ‘uključujući, vjerojatno, i dodatne novčane kazne‘, rekao je tada izvršni direktor Borje Ekholm u priopćenju, istaknuvši da tvrtka ne može pouzdano procijeniti njezinu visinu.

23. travanj 2024 11:43