Aktualno
StoryEditor

EU i eurozona u prvom tromjesečju na korak od stagnacije

16. Svibanj 2023.
Euro money bag with boxes and down arrow. Income decrease, slowdown and decline of economy. Low sales. Production decline. Reduced transportation prices. Bad consumer sentiment and demand for goods. EU, eurozona, BDP, GDP, gospodarstvo, pad, usporavanjefoto Shutterstock

Gospodarstvo eurozone i EU-a tek je neznatno poraslo u prvom tromjesečju, izvijestio je u utorak Eurostat, snizivši blago prognozu rasta na razini Unije.

Sezonski prilagođen bruto domaći proizvod (BDP) u 20-članoj eurozoni u prvom je tromjesečju porastao 0,1 posto u odnosu na prethodno tromjesečje kada je stagnirao, objavio je Eurostat.

U EU BDP je porastao za 0,2 posto, što je za 0,1 postotni bod slabije no što je Eurostat prognozirao krajem travnja. U posljednja tri prošlogodišnja mjeseca smanjio se za 0,1 posto.

Na godišnjoj razini aktivnost na području primjene zajedničke europske valute uvećana je početkom godine za 1,3 posto, nakon 1,8-postotnog rasta u četvrtom tromjesečju 2022.

Gospodarstvo EU-a poraslo je 1,2 posto, za 0,1 postotni bod slabije no što je Eurostat procijenio u travnju. Na kraju prošle godine uvećano je za 1,7 posto.

Skok u Poljskoj

Među zemljama čijim je podacima Eurostat raspolagao najveći je rast aktivnosti u prvom kvartalu u odnosu na prethodna tri mjeseca zabilježila Poljska, za 3,9 posto.

Slijedi Portugal s tromjesečnom stopom rasta od 1,6 posto. 

Najskromnije je u odnosu na prethodna tri mjeseca porasla aktivnost u Češkoj i Rumunjskoj, za 0,1 posto. U Njemačkoj je gospodarstvo stagniralo. Najveći pad gospodarske aktivnosti na tromjesečnoj razini zabilježen je u Litvi, za tri posto. Slijedi Irska s padom aktivnosti od 2,7 posto. Eurostat nije raspolagao podacima za Hrvatsku, Estoniju, Grčku, Luksemburg i Maltu. 

Četvorka s padom aktivnosti

Na godišnjoj razini najveći rast aktivnosti bilježila je u prvom tromjesečju, prema Eurostatu dostupnim podacima, Španjolska, od 3,8 posto. Slijedi Cipar s rastom aktivnosti za 3,4 posto. Najskromnije je porasla aktivnost u Latviji i Švedskoj, za 0,3 posto. Poljsko je gospodarstvo stagniralo. Najveći pad aktivnosti u odnosu na prvo prošlogodišnje tromjesečje bilježila je Litva, od 3,6 posto.

Aktivnost je smanjena i u Mađarskoj, Češkoj i Njemačkoj, za 1,1 posto, odnosno 0,2 posto i 0,1 posto.

 

24. travanj 2024 06:10