Aktualno
StoryEditor

Eurostat: Rast prometa u maloprodaji EU-a ubrzao u travnju

06. Lipanj 2018.

Promet u maloprodaji na razini Europske unije ubrzao je u travnju, uz dvostruko višu stopu mjesečnog rasta u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije izvješće europskog statističkog ureda.

Na razini Europske unije sezonski prilagođen promet u maloprodaji porastao je u travnju 0,4 posto u odnosu na prethodni mjesec kada je zabilježio upola slabiji rast, izračunali su u Eurostatu. Najviše je pritom porastao promet u širokoj kategoriji neprehrambenih proizvoda, za 1,5 posto. Na benzinskim postajama uvećan je 0,5 posto. U kategoriji prehrambenih proizvoda zabilježen je pak identičan postotni pad prometa, utvrdio je Eurostat.

>>> Maloprodaja: Sklopljeno samo 30 posto novih ugovora s dobavljačima

U eurozoni je promet u maloprodaji u travnju osjetno usporio, uz stopu rasta od 0,1 posto u odnosu na ožujak kada je uvećan 0,4 posto.

Najviše je također porastao promet u kategoriji neprehrambenih proizvoda, za 1,7 posto. U kategoriji prehrambenih proizvoda smanjen je 0,7 posto a na benzinskim stanicama 0,8 posto. Među zemljama članicama najsnažniji skok prometa u maloprodaji na mjesečnoj razini zabilježila je u travnju Njemačka, od 2,3 posto. Slijedi Rumunjska s 1,7 posto.

Najveći pad zabilježen je u Portugalu, za 4,1 posto, Sloveniji, za dva posto, i Estoniji, za 1,8 posto.

Slabiji rast prometa u EU na godišnjoj razini

Na godišnjoj je razini promet u maloprodaji na razini EU-a u travnju porastao 1,7 posto, nakon 2,3-postotnog rasta u prethodnom mjesecu, procjenjuju u Eurostatu. Pritom je u kategoriji neprehrambenih proizvoda zabilježen skok za 3,4 posto, te za 1,3 posto u kategoriji motornih goriva. Promet u trgovini prehrambenih proizvoda gotovo je stagnirao.

U eurozoni promet u maloprodaji uvećan je u travnju za 1,7 posto, nakon 1,5-postotnog povećanja u prethodnom mjesecu.

>>> Promet u europskoj maloprodaji posustao u ožujku

Najveći je rast također zabilježen u kategoriji neprehrambenih proizvoda, za 3,2 posto. Na benzinskim postajama promet je smanjen 0,7 posto. Među zemljama članicama najveći je skok prometa na godišnjoj razini u travnju zabilježila Rumunjska, od 7,4 posto. Slijede Poljska sa 6,6 posto i Litva sa 6,5 posto.

Najveći je pad prometa zabilježen na Malti, za 3,1 posto, pokazuju podaci Eurostata.

Podatke za Hrvatsku Državni zavod za statistiku (DZS) objavit će u četvrtak.

19. travanj 2024 09:13