Aktualno
StoryEditor

Eurostat: Robni izvoz EU porastao je u siječnju slabije od uvoza

19. Ožujak 2018.

Robni izvoz na razini 28-člane Europske unije porastao je u siječnju slabije od uvoza, te je trgovinska bilanca na početku godine iskazala manjak u razmjeni sa svijetom, pokazale su u ponedjeljak prve procjene europskog statističkog ureda.

U siječnju je EU prema sezonski neprilagođenim podacima Eurostata izvezao robu ukupne vrijednosti 150,5 milijardi eura, što je 6,5 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Vrijednost uvoza porasla je na godišnjoj razini 7,6 posto, na 170,8 milijardi eura.

>>>Eurostat: Robni uvoz i izvoz EU porastao za gotovo osam posto u 2017.

To znači da je 28-člana Unija u prvom ovogodišnjem mjesecu bilježila manjak u bilanci robne razmjene sa svijetom od 20,3 milijarde eura, gotovo tri milijarde eura veći nego u siječnju 2017.

U prosincu 2017. bilanca je iskazala višak od 14,3 milijarde eura.

Vrijednost robne razmjene unutar EU-a porasla je u prvom mjesecu ove godine devet posto u odnosu na prošlogodišnji siječanj, na 288,2 milijarde eura, izračunali su u Eurostatu.

>>>DZS: I uvoz i izvoz porasli u odnosu na lani

Na mjesečnoj je razini ukupni robni izvoz EU-a prema sezonski prilagođenim podacima Eurostata pao u siječnju jedan posto dok je uvoz poskočio 3,2 posto.

Eurozona sa snažnijim rastom izvoza

Eurozona je pak u siječnju izvezla robu ukupne vrijednosti 178,6 milijardi eura, što predstavlja povećanje od 9,1 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, pokazuju sezonski neprilagođeni podaci europskog statističkog ureda.

Vrijednost robnog uvoza porasla je u promatranom razdoblju 6,3 posto, na 175,4 milijarde eura.

Time je bilanca robne razmjene eurozone sa svijetom u siječnju iskazala višak od 3,3 milijarde eura. U istom mjesecu prošle godine iskazala je manjak od 1,4 milijarde eura.

>>>Markit upozorava na ‘vrhunac rasta industrije u eurozoni’, utjecaj snažnog eura na izvoz

U prosincu 2017. višak je iznosio 25,4 milijarde eura.

Vrijednost robne razmjene unutar eurozone porasla je u ovogodišnjem siječnju devet posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, na 159,8 milijardi eura.

Na mjesečnoj je razini ukupni robni izvoz eurozone u siječnju prema sezonski prilagođenim podacima Eurostata pao 0,7 posto dok je uvoz porastao 1,1 posto.

16. travanj 2024 06:47