Aktualno
StoryEditor

FACC u prvih šest mjeseci s 270 milijuna eura prihoda

17. Kolovoz 2022.
FACC croatia

Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, koja ima proizvodni pogon i u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji, u prvih šest mjeseci 2022. ostvarila je prihode od 270,1 milijun eura, što je porast na godišnjoj razini za 12,5 posto.

Kako je istaknuto u priopćenju te tvrtke sa sjedištem u Austriji, ostvareni prihodi svjedoče o rastu u zrakoplovnoj industriji na globalnoj razini. Pritom je dobit prije kamata i poreza (EBIT) u prvoj polovini ove godine udvostručena, na 6,1 milijun eura.

- Zahvaljujući pozitivnom razvoju zrakoplovne industrije, potražnja za novim i učinkovitijim zrakoplovima ponovno je u značajnom porastu. FACC iz tog trenda može izvući benefite zahvaljujući dugoročnim ugovorima o opskrbi sa svim proizvođačima zrakoplova i motora - navedeno je u priopćenju FACC-a, koji je u većinskom vlasništvu kineske kompanije AVIC (Aviation Industry Corporation of China).

FACC predviđa stalni porast potražnje, uz narudžbe za oko 13 tisuća zrakoplova od svih glavnih proizvođača, kao i velikom narudžbom od tvrtke Archer Aviation.

Od početka godine u cijeloj grupi zaposleno je 200 novih djelatnika, dok bi u idućih 12 do 18 mjeseci radna snaga trebala biti povećana za još 500 djelatnika.

U priopćenju je apostrofirano i pokretanje nove tvornice u Hrvatskoj, kojom se također želi zadovoljiti veća potražnja u budućnosti. Podsjetimo, tvornica u Jakovlju počela je s radom u prosincu 2021. godine, u njoj se proizvode lake komponente za unutrašnjost kabina poslovnih mlažnjaka i putničkih zrakoplova, a na svečanosti otvorenja sredinom lipnja najavljeno je da bi se površina tvornice kroz iduće dvije do tri godine trebala utrostručiti.

Unatoč izazovnom globalnom okruženju, napisali su iz FACC-a, s obzirom na trenutnu situaciju s narudžbama izgledi za drugu polovinu ove godine ostaju nepromijenjeni. Pritom, za cijelu 2022. godinu očekuje se rast prihoda od približno deset posto, kao i utrostručenje operativnog EBIT-a u usporedbi s prethodnom godinom.

Ta prognoza je podržana pozitivnim razvojem u zrakoplovstvu, istaknuli su iz FACC-a, pri čemu između ostalog iznose očekivanja da će se obujam zračnog prometa na kratkim i srednjim udaljenostima na razine iz 2019. vratiti iduće, 2023. godine.

Tu je i vrlo zadovoljavajuća razina proizvodnje zrakoplova Airbus A320, za kojim bi tijekom sljedećih 18 mjeseci potražnja trebala porasti za daljnjih 20 posto, pri čemu bi i FACC trebao imati velike koristi, s obzirom da se 30 posto prodaje FACC-a generira od tog zrakoplova.

Kao još jednu pozitivnu okolnost iz kompanije su istaknuli i da se do kraja godine očekuje početak serijske proizvodnje kineskog srednjolinijskog zrakoplova C919, za koji će FACC također isporučivati određene komponente.

Iz FACC-a su izvijestili i da vojni sukob između Rusije i Ukrajine nije imao izravan utjecaj na kompaniju, s obzirom da ne nabavlja materijale niti usluge ni iz jedne od tih dviju zemalja, pri čemu je prije uvođenja sankcija Rusiji vrijednost prodaje komponenti za ruske zrakoplove bila mala, oko milijun eura godišnje.

14. travanj 2024 10:56