Aktualno
StoryEditor

Fight Club: Neophodno je povećati plaće u javnoj službi za 5,8 posto

22. Studeni 2018.

Sindikati javnih službi spremaju se na ulicu 28. studenog jer su propali pregovori s Vladom o povećanju plaća. Štrajkat će svakog tjedna po jedan dan (idući 4. i 13. prosinca) do ispunjenja njihovih zahtjeva.

>>>Radnici Uljanika od sutra ponovno rade, no štrajk najavljuju sindikati javnih službi

– Serija od puno manje udaraca može dovesti do razgovora i konačnog rješenja, rekao je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec.

Istaknuo je kako sindikati zaposlenih u javnim službama traže rast plaća od 5,8 posto, kolika je projekcija rasta plaće u RH u idućoj godini.

Upozorivši kao vlada štedi na zapošljavanju liječnika, učitelja, socijalnih radnika i drugih, predsjednica Sindikata socijalne skrbi Jadranka Dimić je rekla kako je samo u sustavu socijalne skrbi, prije odluke o zabrani zapošljavanja, bilo 8800 zaposlenika da bi ih sada bilo 1727.

– Vlada našim zaposlenicima u sustavu nudi mrvice koje su ostale u proračunu – tri posto. To je iznos od 150 do 200 kuna i s takvim iznosom se neće spriječiti egzodus mladih i obrazovanih ljudi iz sustava, upozorila je.

>>>Pavić: Povećanje osnovice plaća za tri posto je maksimum koji Vlada može ponuditi

Ministar Pavić kaže da je štrajk legitimna opcija, no vjeruje kako će se dijalog sa sindikatima nastaviti.

- Za sljedeću godinu, sa tri posto povećanja plaće predvidjeli smo dodatnih milijardu kuna više u odnosu na ovu godinu. Prema tome, unutar proračunskih mogućnosti ponudili smo maksimum, kaže Pavić.

21. travanj 2024 22:47