Aktualno
StoryEditor

Filmske hitove u Americi režiraju muškarci, među vodećim samo 11 posto žena

11. Siječanj 2018.

Samo jedanaest posto filmskih hitova u Americi prošle godine režirale su žene, ustanovili su znanastvenici. Studija koju je provelo sveučilište u San Diegu uzela je u obzir 250 filmova s najvećim zaradama na kinoblagajnama u 2017.

Pokazalo se da su žene činile samo 18 posto redatelja, scenarista, producenata, izvršnih producenata i urednika. Taj je broj tek neznatno veći u odnosu na 17 posto prije 20 godina, piše u četvrtak BBC.

>>>Bez presedana: Film o čudovištu osvojio Zlatni globus za najboljeg redatelja

Najuspješniji film koji je režirala žena u 2017. bio je "Wonder Woman" redateljice Patty Jenkins, deveti na listi financijski najuspješnijih filmova.

Udio redateljica u vodećim filmovima porastao je 2017. za četiri posto u odnosu na sedam posto godinu dana ranije. To je ujedno i prvi put da je broj dosegnuo dvoznamenkaste vrijednosti od 2000. kada je također bio 11 posto. Godine 2015. iznosio je devet, 2014. sedam, a 2013. samo šest posto, pokazala je studija.

>>>Natalie Portman rodila drugo dijete, djevojčicu Amaliju Millepied

Znanstvenici su također ustanovili da čak 83 posto vodećih 250 filmova nisu imali ženske scenariste. Pitanje ravnopravnosti spolova jedno je od gorućih pitanja u Hollywoodu, a o njemu je nedavno na dodjeli Zlatnih globusa progovorila glumica Natalie Portman.

>>>Svjetska raspra o umjetno obrijanim pazusima ‘čudesne žene’

Najavljujući dobitnike u kategoriji najboljih redatelja, rekla je: "A sada slijede nominirani, sve odreda muškarci".

Ranije ovoga tjedna objavljene su nominacije za filmsku nagradu Bafta i opet, kategorija za najboljeg redatelja isključivo je muška.

14. srpanj 2024 16:53