Aktualno
StoryEditor

Francuski Sanofi kupuje američki Bioverativ za 9,5 milijardi eura

22. Siječanj 2018.

Francuska farmaceutska kompanija Sanofi objavila je u ponedjeljak da je potpisala sporazum o kupnji američke biotehnološke tvrtke Bioverativ, specijalizirane za lijekove za hemofiliju i za rijetke bolesti krvi, u sklopu transakcije vrijedne 11,6 milijardi dolara (9,5 milijardi eura).

Sanofi će tom akvizicijom osigurati "veću prisutnost na području specijalne skrbi i vodeću poziciju na području rijetkih bolesti ... i stvorit će platformu za rast na području lijekova za druge rijetke bolesti krvi", pojašnjava u priopćenju glavni izvršni direktor Olivier Brandicourt.

>>>Akvizicija Monsanta: Bayer prodaje BASF-u dijelove svog poslovanja za 5,9 milijardi eura

Kupnja bi također trebala potaknuti povećanje zarade po dionici počevši od ove godine, navodi se u priopćenju francuske tvrtke. Do 2019. godine ta bi dobit trebala porasti do pet posto, dodaje se.

Bioverativ proizvodi najnoviju generaciju lijekova za hemofiliju, napominje AFP.

U Sanofiju ističu da će biti u poziciji pomoći Bioverativu u istraživanjima za potrebe razvoja drugih lijekova za hemofiliju i za druge rijetke bolesti.

>>>Dovršena najveća kineska inozemna akvizicija; ChemChina preuzela švicarsku Syngnetu

Ponuđena cijena za dionice Bioverativa od 105 dolara po dionici u gotovini viša je za 64 posto u odnosu na njihovu cijenu u vrijeme zatvaranja burzi prošlog petka, napominju u Sanofiju. Dodaju i da će akviziciju Bioverativa financirati raspoloživim kapitalom i zaduživanjem.

Kupnja Bioverativa najveća je Sanofijeva akvizicija od travnja 2011. godine kada su za 20 milijardi dolara kupili američku biotehnološku tvrtku Genzyme.

19. travanj 2024 17:46