Aktualno
StoryEditor

‘Frankenštajnski pothvat‘: Znanstveni tim Nenada Šestana aktivirao svinjski mozak izvan tijela

28. Travanj 2018.

Američki znanstvenici objavili su da su uspjeli 36 sati na životu održati mozak svinje izvan tijela zahvaljujući sustavu za cirkulaciju kisikom bogatog tekućine, prenijele su u subotu agencije.

Znanstvenici koje je vodio neuroznanstvenik sa Sveučilišta Yale Nenad Šestan kažu da mozak nije bio svjestan i dodaju da bi njihov pothvat mogao pomoći istraživanju rada mozga i proučavanju eksperimentalnih terapija za bolesti od raka do demencije, piše britanski list Guardian u petak.

>>>EU zabranjuje supstance u pesticidima koje ‘drogiraju’ pčele

Istraživanje, o kojem je izvijestio časopis MIT Technology Review, a o njemu je Šestan govorio na skupu Nacionalnog instituta SAD-a za zdravlje (NIH) u ožujku, u znanstvenoj zajednici izazvalo je podijeljene reakcije.

Anna Devor, neuroznanstvenica s kalifornijskog sveučilišta u San Diegu, ocijenila je za MIT Technology Review, da bi ono moglo pomoći istraživačima u utvrđivanju veza između moždanih stanica i omogućiti im da slože "atlas mozga".

No drugi su brzo istaknuli da to ne znači da ljudi u bliskoj mogućnosti mogu očekivati da će prevariti smrt te da nije moguće transplantirati mozak u novo tijelo.

"Mozak te životinje ničega nije bio svjestan, snažno sam uvjeren u to", rekao je na skupu NIH-a Šestan.

>>>Neke koke nesu za Uskrs, neke za znanost

No napomenuo je da se postavlja puno etičkih pitanja. "Hipotetski, netko može uzeti tu tehnologiju i poboljšati je te vratiti nečiju moždanu aktivnost. To je obnavljanje ljudskog bića. Ako bi ta osoba imala pamćenje, potpuno bih se prestravio".

Frances Edwards, profesorica neurodegeneracije s londonskog University Collegea, rekla je za list Guardian da bi istraživanje moglo biti korisno istraživačima, ali nije vjerojatno da bi se ono moglo replicirati na ljudima te je odbacila zamisao o transplantacijama.

"Bio bi golem, uvelike nemoguć korak da se do ove točke dođe s ljudskim mozgom. I kod svinje i kod čovjeka, cijeli je mozak dostupan samo po smrti, ali kod svinje uzimate zdravu životinju i možete kontrolirati kada i kako će uginuti i odmah uzeti mozak. On mora biti ohlađen u roku od nekoliko minuta i ponovno zagrijan kada se opskrbi kisikom", rekla je.

>>>Znanstvenici mutirali virus, napravili prvi korak prema univerzalnom cjepivu protiv gripe

To ne bi bilo moguće kod ljudi, rekla je i napomeula da bi, u slučaju kada bi kod čovjeka bila proglašena moždana smrt, "do trenutka kada bi mozak bio dostupan ovaj bio uvelike oštećen".

Mediji su prenijeli da su Šestan i njegovi kolege uporabili više od 100 svinja kojih su mozgove dobili iz klaonice. Istraživači su potom koristili sofisticirani sustav pumpi, grijača i umjetne krvi pod imenom BrainEx kako bi stanice održali na životu uspostavljajući cirkulaciju tekućina s kisikom kroz organ.

To nije prvi put da je mozak životinje održan na životu izvan tijela. Prethodno je to postignuto sa zamorcima, a Edwards napominje da su moždano deblo i srca glodavaca, uključujući miševe, također održavani izvan tijela.

>>>Pronađeni prvi znanstveni dokazi ‘višeg’ stanja svijesti

No dodaje da je novi iskorak ipak impresivan. "Impresivan dio je da su, izgleda, uspjeli dovesti kisik do cijelog velikog mozga".

19. lipanj 2024 08:14