Aktualno
StoryEditor

G7: Trump čvrsto ukupan na liniji protekcionizma

27. Svibanj 2017.

Čelnici skupine G7 okupljeni na dvodnevnom summitu u Taormini na Siciliji nastavili su s radom u subotu u nadi da će usuglasiti svoja razilaženja oko klime ili trgovine, nakon prvog radnog dana koji nije nimalo smekšao američkog predsjednika Donalda Trumpa.

>>>VIDEO: Uz posprdni smiješak Trump izgurao crnogorskog premijera i prvi stao pred lidere NATO-a

Prvo su se u subotu ujutro sastali s čelnicima pet afričkih zemalja - Nigera, Nigerije, Etiopije, Kenije i Tunisa. Italiji, koja trenutno predsjedava G7, Afrika je jedan od prioriteta te je računala da će

G7 u Taormini usvojiti ambicioznu deklaraciju o "ljudskoj mobilnosti", to jest o osjetljivoj temi migracija.

No, morala je smanjiti svoje ambicije i ograničiti to pitanje na nekoliko redaka u konačnoj deklaraciji, priznali su iz talijanskog diplomatskog izvora.

"Imat ćemo paragraf u konačnoj deklaraciji ali na tu temu ima još puno posla", priznala je u petak njemačka kancelarka Angela Merkel.

Odluka koju će Trump donijeti nakon summita ovisit će o ‘onome što je najbolje za SAD‘.

G7 će se potom okrenuti omiljenim temama poput međunarodne trgovine kako bi ponovo pokušali uvjeriti američkog predsjednika da ublaži svoja stajališta. Nakon turneje po Bliskom istoku održane u znaku suradnje, Trump nije oklijevao odbijati svoje saveznike, usprkos njihovim pritiscima da ga približe svojim gledištima.

>>>Trump objavio trgovinski rat Kanadi

U petak su šefovi država i vlada G7, okupljeni na summitu u Taormini na Siciliji pronašli nekoliko područja oko kojih bi se mogli složiti počevši od borbe protiv terorizma nakon napada u

Manchesteru ali su zapeli na nekoliko "kontroverzi", među kojima na temi klimatskih promjena.

Na tu temu i dalje je na snazi status quo usprkos naporima Europljana (Njemačka, Francuska, Italija i EU), Japana i Kanade da smekšaju SAD.

Eventualna zajednička deklaracija G7 o toj ključnoj temi u petak navečer još je bila neizvjesna i ništa nije upućivalo da će u konačnici sporazum biti postignut, po diplomatskim izvorima.

Stajalište američkog predsjednika "napreduje, došao je ovamo naučiti", rekao je njegov ekonomski savjetnik Gary Cohn. No, ostala izaslanstva pokazuju više skepticizma. Tim više što je Cohn brzo postavio granice tog otvaranja: odluka koju će Trump donijeti nakon summita ovisit će o "onome što je najbolje za SAD", upozorio je on.

>>>Trump potpisao uredbu ‘Kupuj američko, zaposli Amerikance’

23. svibanj 2024 10:24