Aktualno
StoryEditor

Glavni tajnik UN-a zavapio: Ponestaje nam novca!

27. Srpanj 2018.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres upozorio je osoblje UN-a da svjetskoj organizaciji ponestaje novca te je pozvao države članice da čim prije plate ono što duguju, objavio je u četvrtak Reuters.

Guterres je u pismu državama članicama, upućenom u srijedu, naveo da sa 30. lipnja osnovni proračun UN-a bilježi deficit od 139 milijuna dolara te da se Ujedinjeni narodi "nikada nisu susreli s ovako teškom situacijom nestašice gotovog novca ovako rano tijekom kalendarske godine".

Odbor za proračun UN-a odobrio je u prosincu osnovni proračun za razdoblje 2018-2019 u vrijednosti od 5,4 milijarde američkih dolara, što je prema američkoj veleposlanici Nikki Haley smanjenje od 285 milijuna u odnosu na prethodno dvogodišnje razdoblje. Mirovne misije UN-a odvojeno se financiraju.

>>> UN: Siromasi postaju još siromašniji pod Trumpom 

Prema podacima UN-a, 112 od 193 države članice do sada su uplatile svoj dio u osnovni proračun. Sjedinjene Države, koje pokrivaju 22 posto proračuna UN-a, tradicionalno uplaćuju kasnije zbog kasnijeg obračunavanja svoje proračunske godine.

Guterres je UN-ovo osoblju kazao kako je zabrinut širim trendom, odnosno činjenicom da Ujedinjeni narodi "sve ranije ostaju bez casha i sve duže ostaju u ‘crvenome‘" te je najavio kako će Ujedinjeni narodi poduzeti mjere kako bi se smanjili troškovi s naglaskom na one troškove koji se ne odnose na samo osoblje.

Američka veleposlanica pri Ujedinjenim narodima još je prošle godine zatražila reformu svjetske organizacije u nastojanju da se smanje troškovi.

Po pravilima UN-a, ako je zemlja u dugovima koji iznose jednako ili više nego li je dužna platiti za razdoblje od dvije godine, tada može izgubiti glas u Glavnoj skupštini UN-a, što se neće dogoditi u slučaju ako zemlja može dokazati da je njezina nesposobnost da plati svoj dio izvan njezine kontrole.

20. travanj 2024 07:54