Aktualno
StoryEditor

Globalna digitalizacija: budućnost fintecha u Europi i uloga financijskih ekosustava u globalnom razvoju, koristeći Kazahstan kao primjer

12. Svibanj 2022.
Timor Turlovfoto Valery Ayapov
Timur Turlov, izvršni direktor Freedom Holding Corp. (NASDAQ: FRHC) o ekosustavu Freedom Financea u Kazahstanu

Vrsta budućnosti koju nema nijedna druga zemlja na svijetu već je očita u Kazahstanu: digitalne hipoteke koje se mogu dogovoriti u samo dva sata bez ljudske intervencije, napredovanje kupovine automobila kroz aplikaciju, a police osiguranja se obnavljaju automatski, baš kao pretplata na Netflix.

Sve je to omogućeno digitalizacijom, koja ostvaruje napredak u produktivnosti te državnom tehnologijom koja je naprednija nego u Europi. Kazahstan je zemlja koja je otvorena za integraciju s dobro strukturiranim osobnim podacima. Zahvaljujući tome, uspjeli smo izgraditi dobro funkcionirajući ekosustav s automatskom autentifikacijom koji se povezuje sa svim državnim bazama podataka, podacima o prihodima i kreditnoj povijesti svakog pojedinca. Osvrnimo se na povijest i pogledajmo kakva će tehnologija biti u Europi za pet godina.

Prvo, Freedom Finance Kazakhstan ima najnapredniji sustav hipotekarnih kredita na svijetu. Saznali smo da ne postoji nijedno drugo mjesto na svijetu gdje je moguće podnijeti zahtjev za hipoteku tako lako i brzo kao u Kazahstanu.

Unosom samo nekoliko parametara na web stranicu, vrijednosti nekretnine, iznosa akontacije i roka kredita, osoba može saznati vrijednost kredita u samo pet minuta. Samo tri minute kasnije, pojedinac može dobiti službeno odobrenje hipoteke, a za najviše jedan radni dan ta osoba može postati vlasnik kuće. To je postignuto kroz 34 integracije s državnim i vanjskim službama, zbog čega drugu hipoteku u Kazahstanu izdaje Freedom Finance Bank.

Trenutno izdajemo oko 50 hipoteka dnevno, čime se bavi mali tim od petero ljudi. Time se štedi 50.000.000 tenge u neto operativnoj dobiti po danu: 1.000.000 tenge po transakciji u usporedbi s troškovima davanja zajma na normalan način.

Kod digitalnih kredita za automobile, prodavač i kupac otvaraju internetske bankovne račune u našoj aplikaciji, unutar kojih međusobno mogu u potpunosti ponovno registrirati vlasništvo nad automobilom. Dolazi do automatske procjene tog automobila i tada se odmah prikazuje vrijednost kolaterala, što banka prihvaća. Zatim dodatno dodjeljujemo popust na transakciju proporcionalan kreditnoj ocjeni kupca ili prodavatelja za svaku transakciju.

Istodobno, za samo 5 minuta internetskim putem možete odabrati registarsku pločicu i dobiti policu osiguranja automobila. Trenutno izdajemo svaku drugu policu osiguranja automobila na tržištu Kazahstana.

Zaseban segment našeg digitalnog ekosustava je usluga osiguranja Freedom Finance Life. Razvili smo novi standard životnog osiguranja koji se izračunava i izdaje u cijelosti u online formi, a naša pretplata za osiguranje od kritičnih bolesti Freedom Health izdaje se pomoću samo tri parametra: individualni broj poreznog obveznika, broj osobne iskaznice i telefonski broj, pri čemu se mjesečna uplata automatski odbija, a isplata po osiguranim slučajevima iznosi do milijun dolara.

Uz to, svaka druga avio karta izdana na internetskim stranicama Kazahstana popraćena je našim osiguranjem za nezgode, a prvi smo pokrenuli i proizvod osiguranja za COVID-19 za pravne i fizičke osobe, osiguravši više od pet tisuća klijenata tijekom prve godine pandemije. Tijekom razdoblja karantene, Freedom Finance Life vodio je internetski kamp financijske pismenosti za školsku djecu. Trenutno surađujemo s vodećim školama na podučavanju djece o financijama.

Drugi važan segment u našem ekosustavu je mobilna aplikacija Freedom Finance TraderNet. Osim redovitih bankovnih plaćanja i upravljanja karticama, aplikacija  sadrži odjeljak za ulaganja s ažuriranom analitikom, ulaganjima i pristupom vašem brokerskom računu, koji se može financirati u bilo koje doba dana ili noći putem namjenskog posredništva Freedom Finance kartica s opcijama bezgotovinskog plaćanja i isplate bilo gdje u svijetu.

Postizanje ovih rezultata u izgradnji potpuno automatiziranog i korisniku prilagođenog ekosustava, zahtijevalo je stvaranje određene korporativne kulture s vrlo bliskom interakcijom između zaposlenika različitih područja. Jednako je važna bliska interakcija s resornim ministarstvima u Kazahstanu, uključujući ona na strani GovTech. Brzim rastom tvrtke, vidimo da se naporan rad isplatio.

Uostalom, ako uspijete riješiti veliki operativni problem u industriji, tvrtka može brzo postići ogromnu kapitalizaciju. A sudeći prema broju europskih jednorog tvrtki, što je prema posljednjim podacima sedam tvrtki, čija je vrijednost 10 milijardi dolara, trenutno u europskoj regiji stvari su još u povojima. No, zajedno možemo vidjeti kako se ta budućnost gradi.

Saznajte više na https://hr.freedom24.com/.                          

25. travanj 2024 04:58