Aktualno
StoryEditor

Google pokreće cenzuriranu tražilicu za Kinu

01. Kolovoz 2018.

Googleova matična kompanija Alphabet Inc. planira pokrenuti cenzuriranu verziju svoje tražilice za Kinu, koja bi blokirala određene stranice i pojmove, izvijestio je je u srijedu portal The Intercept, navodeći kao izvor interne Googleove dokumente i ljude upućene u taj projekt.

>>>Google Pay od danas konačno dostupan i u Hrvatskoj

Projekt ima kodirano ime „Dragonfly“ te je u provedbi od proljeća 2017., navodi taj portal. Dodaje kako je napredak na tom projektu zamijećen u prosincu, nakon sastanka Googleovog izvršnog direktora Sundar Pichaija i visokog dužnosnika kineske vlade.

Pojmovi za pretraživanje o ljudskim pravima, demokraciji, religiji i mirnim prosvjedima bit će među riječima na crnoj listi aplikacije za pretraživanje, koja je, kako navodi The Intercept, već pokazana kineskoj vladi. Dovršena inačica mogla bi biti pokrenuta u sljedećih šest do devet mjeseci, no čeka se odobrenje kineskih vlasti.

Iz Googlea su odbili komentirati pojedinosti spomenute u Interceptovom izvješću, no napomenuli su kako su pokrenuli niz mobilnih aplikacija u Kini te da rade s lokalnim programerima kao dio procesa održavanja svoje prisutnosti na tom području.

Vodeći kineski internetski regulator, državni internetski informacijski ured Cyberspace Administration, nije odmah odgovorio na Reutersov zahtjev za komentarom.

>>>Google investira 550 milijuna dolara u kinesku tvrtku za e-trgovinu

Googleova glavna platforma za pretraživanje blokirana je u Kini zajedno s video platformom Youtube, no unatoč tome pokušavaju se probiti u Kinu. U siječnju se Google pridružio ulaganju u platformu na kojoj korisnici mogu prenositi uživo igranje njihovih mobilnih igara, nazvanu Chushou. Početkom srpnja pokrenuli su i igru povezanu s umjetnom inteligencijom na društvenoj mreži WeChat, koja je u vlasništvu Tencent Holding Ltd-a.

04. prosinac 2022 20:05