Aktualno
StoryEditor

Googleova umjetna inteligencija točnije procjenjuje rizik od smrti pacijenta nego liječnik

23. Lipanj 2018.

Googleov tim Brain Team počeo je podučavati svoj sistem umjetne inteligencije procjenjivanju rizika od smrti među bolničkim pacijentima i zasad se ovaj AI pokazao boljim od bolnice - rezultati koje daje ova umjetna inteligencija zasad su točniji od prognoza koje daju postojeća medicinska pomagala, piše Digital Trends.

>>>VIDEO: IBM-ova umjetna inteligencija pobijedila ljude

Kako je Google ovo uspio? U jednom velikom slučaju, Google je pomoću svoje umjetne inteligencije procjenjivao pacijenticu oboljelu od raka dojke. AI je proučio 175.639 točaka podataka u pacijentičinom medicinskom kartonu, što je uključivalo interpretiranje i procjenjivanje rukom pisanih bilješki. Upravo uključivanje svih ovih informacija je ono što razlikuje ovu njihovu novu umjetnu inteligenciju od ranijih pokušaja.

Googleov sistem dao je ovoj pacijentici 19,9 posto šanse da će preminuti u bolnici, što je bilo daleko više od 9,3 posto koliko je pacijentici davao bolnički sustav Early Warning Score. Za dva tjedna pacijentica je preminula.

>>>Možemo li vjerovati umjetnoj inteligenciji ako ju ne razumijemo?

Sve skupa, Google je za ovaj projekt analizirao 216.221 hospitalizaciju i 114.003 pacijenta, što je preko 46 milijardi podataka iz svih hitnih služi. Ovi rezultati obećavajući su za medicinsko osoblje jer Googleova sposobnost da učinkovito i točno češlja ogromne količine podataka mogla bi biti od ogromne koristi bolnicama, što bi trebalo donijeti poboljšanu njegu pacijenata.

>>>Umjetna inteligencija ugrađena u pametni telefon

Google svojom umjetnom inteligencijom želi ne samo procjenjivati rizik od smrti, nego želi je naučiti da predviđa simptome i bolesti.

05. prosinac 2023 15:42