Aktualno
StoryEditor

Gordan Lauc: Test biološke dobi GlycanAge od danas dostupan u Hrvatskoj

06. Veljača 2019.

Na današnjoj tiskovnoj konferenciji Genosa i Specijalne bolnice Sv. Katarina održanoj u BIOcentru u Zagrebu, prof. dr. sc. Gordan Lauc, znanstvenik, osnivač i predsjednik Uprave Genosa, objavio je kako je GlycanAge, test biološke dobi, sad dostupan u Hrvatskoj. Moguće ga je naručiti na web stranici www.glycanage.hr, stoji nešto više od 2.900 kuna, i obaviti individualno testiranje, uzorak kapljice krvi poslati na analizu Genosu te dobiti rezultat za četiri tjedna. GlaycanAge test također se može obaviti i u Specijalnoj bolnici Sv. Katarina, a prof. dr. sc. Dragan Primorac, predsjednik Upravnog vijeća Specijalne bolnice Sv. Katarina, istaknuo je kako je stručni tim te ustanove osmislio algoritam za daljnju dijagnostiku onih pacijenata kod kojih GlaycanAge pokaže stariju biološku dob nego što je kronološka.

[caption id="attachment_374558" align="aligncenter" width="750"] Konferencija za medije u organizaciji istraživačkog instituta Genos i Specijalne bolnice Sv Katarina na kojem je predstavljen novi iskorak u personaliziranoj medicini „GlycanAge test biološke dobi“; Foto: Ratko Mavar[/caption]

Nakon višegodišnje suradnje ovime su Genos i Specijalna bolnica Sv. Katarina, sastavnice Znanstvenog centra izvrsnosti za personaliziranu brigu o zdravlju RH i Hrvatskog klastera konkurentnosti personalizirane medicine, napravili veliki iskorak u prsonaliziranoj medicini na svjetskoj razini.

- Danas je mi osobno veliki dan, mi znanstvenici obično pričamo o istraživanjima, o znanstvenim radovima, o tome što ćemo možda jednoga dana moći primijeniti... Danas nije takav dan – danas pričamo o nečemu što smo prije istraživali i tu inovaciju pretvorili u proizvod. Danas sa Specijalnom bolnicom Sv. Katarina nudimo ljudima taj proizvod. Ne govorimo o potencijalnim otkrićima, nego o GlaycanAge testu za koji tvrdimo da je najbolji biomarker biološke dobe na svijetu – kazao je Lauc ističući da je Genos globalni lider u visokoprotočnoj glikomici.

Glikani pridonose razvoju kardiovaskularnih bolesti

Znanstvenici Genosa gotovo na tjednoj bazi objavljuju znanstvene radove u kojima pokazuju potencijal glikana kao biomarkera u različitim bolestima. Primjerice, prošle godine objavili su 30 takvih radova u međunarodnim časopisima.

- Ono što ovaj rezultat čini posebnim jest da smo proveli funkcionalne studije koje su pokazale da glikani nisu samo biomarkeri, već i funkcionalni efektori koji pridonose razvoju bolesti, između ostaloga i kardiovaskularnih bolesti. To znači da promjenom glikana možemo umanjiti rizik od bolesti, što daje dodatni značaj našem GlycanAge testu – istaknuo je Lauc.

[caption id="attachment_374559" align="aligncenter" width="750"] Aleksandar Vojta, profesor s PMF-a; Foto: Ratko Mavar[/caption]

Test biološke dobi GlycanAge proizvod je Genosa nastao i patentiran nakon desetogodišnjeg istraživanja. Otkriva objektivno izmjereno opće stanje organizma na način da mjeri glikozilaciju imunoglobulina G, jednog od ključnih regulatora kronične upale niske razine. Molekularno starenje ne mora nastupati istom brzinom kao i kalendarsko starenje, te je razlika između kronološke dobi i biološke dobi koju procjenjuje GlycanAge važan pokazatelj stvarnog stanja organizma i rizika za razvoj različitih bolesti koje su povezane sa starenjem. Osim u Hrvatskoj test GlaycanAge dostupan je zasad i u Londonu u Ujedinjenom Kraljevstvu i u Pekingu u Kini, no po cijeni od 600 funti.

Primorac je ovom prigodom istaknuo da personalizirana medicina predstavlja put u medicinu 22. stoljeća.

- Posebnosti svakog od nas prvenstveno vezane uz specifičnosti našeg genoma ili glikoma najbolji su indikatori nastanka bolesti, ali i odgovora na lijekove, a o tome najbolje svijedoči farmakogenomika koju već dulji vremenski period sustavno provodimo u Specijalnoj bolnici Sv. Katarina. Raduje me što dvije hrvatske institucije s svjetskom prepoznatljivošću opet snažno globalno pozicioniraju hrvatsku znanost, ali i hrvatski zdravstveni sustav – istaknuo je Primorac.

GlycanAge test kao prevencija bolesti

Istraživanja koja su omogućila razvoj GlycanAge testa dijelom su financirana i iz Strukturnih projekata Europske unije, a ukupni troškovi istraživanja bili su oko 10 milijuna eura. GlycanAge test razvijen je u Genosu temeljem analize više od 60.000 osoba, a analizira glikozilaciju imunoglobulina, ključnog procesa koji određuje njihovu funkcionalnost, te omogućava izračun indeksa biološke dobi za koji je pokazano da je najbolji indikator nezdravog života. Uz to, analiza glikana može poslužiti kao rano upozorenje za razvoj većeg broja bolesti koje su povezane s kroničnom upalom. Primjerice, pogoršani GlycanAge indeks je odličan prediktor buduće pojave kardiovaskularnih bolesti, a nedavno objavljeni rezultati Genosovih istraživača sugeriraju da su promjena glikana vidljive i 10 godina prije pojave reumatoidnog artritisa i nekih drugih bolesti.

[caption id="attachment_374562" align="aligncenter" width="750"] Zoran Primorac, predsjednik Upravnog vijeća Specijalne bolnice Sv. Katarina; Foto: Ratko Mavar[/caption]

Najvažnija prednost GlycanAge testa i glikana kao biomarkera je u činjenici da glikani nisu samo biomarkeri, već imaju važnu ulogu u reguliranju upalnog procesa. Posebnost glikana je da su dijelom određeni našim genima, no u značajnoj mjeri na njih utječe i okoliš i životni stil koji mijenja epigenetičku regulaciju ključnih gena. Promjenom životnog stila i epigenomskih čimbenika, možemo promijeniti glikane te na taj način umanjiti rizik za razvoj bolesti.

GlycanAge test omogućava otkriti pojavnost rizika pravovremeno te se može pravovremeno započeti s promjenom stila života što potencijalno može dovesti do odgađanja nastanka bolesti, posebno krvožilnih bolesti koje su vodeći uzrok smrtnosti u svijetu.

Genos je osnovan 2007. u Osijeku, a danas djeluje kao grupa; Genos, Genos Glycoscience i Genos DNA laboratorij koja pokriva široko područje razvoja i primjene biomarkera u personaliziranoj medicini.

[caption id="attachment_374563" align="aligncenter" width="750"] Dubravko Kičić, ravnatelja Imunološkog zavoda; Foto: Ratko Mavar/Lider[/caption]

Genos je vodeći laboratorij u svijetu za visokoprotočnu analizu glikana te je uključen u velik broj domaćih i međunarodnih znanstvenih projekta.

Specijalna bolnica Sv. Katarina europski je centar izvrsnosti i prva europska bolnica s američkom akreditacijom Global Healthcare Accreditation.

Bolnica je predvodnik uvođenja integriranog koncepta personalizirane medicine u kliničku praksu EU. Također je nastavna baza četiri medicinska fakulteta, suradna institucija s vodećim američkim i europskim klinikama te službena bolnica Hravtskog olimpijskog odbora i Hrvatskog nogometnog saveza.

24. travanj 2024 16:51