Aktualno
StoryEditor

Grad Zagreb financirat će Imunološki zavod sa 110 milijuna kuna, pokreće se proizvodnja

17. Travanj 2018.

Sindikalna povjerenica (EKN-a) u Imunološkom zavodu Lidija Jagarinec pozdravila je u utorak najavu pokretanja proizvodnje u Imunološkom na temelju dogovora Grada Zagreba i Vlade o strateškom partnerstvu, po kojem bi Zagreb, nakon što to odobri Gradska skupština, trebao prvu fazu financirati sa 110 milijuna kuna.

Od tih 110 milijuna kuna, 35 bi se izdvojilo za podmirenje duga dobavljačima, 32 milijuna za pokretanje proizvodnje virusnih cjepiva na već postojećim lokacijama, a 43 milijuna za izgradnju i modernizaciju novih pogona.

Vlada bi svoja potraživanja od 23 milijuna kuna pretvorila u vlasnički udjel i odrekla se zaloga i hipoteka nad nekretninama. Zagreb bi postao vlasnik do 50 posto dionica, a preostali dio pripao bi ostalim dioničarima.

>>>S mjesec dana zakašnjenja Imunološki zavod dobio prijedlog modela strateškog partnerstva

U prvoj fazi dokapitalizacije osuvremenili bi se pogoni na postojećim lokacijama kako bi se omogućilo pokretanje proizvodnje, a u drugoj predviđena je izgradnja novih pogona.

Jagarinec ističe kako je i dalje vrijeme najveći problem, jer se s nekim potezima jako kasni, ali dobro je da se nešto pokrenulo.

U Imunološkom zavodu nema proizvodnje, pa zaposlenici s nestrpljenjem očekuju daljnji razvoj događaja te, kao i sindikat, pozdravljaju svaku inicijativu za pokretanje proizvodnje i očuvanje i otvaranje novih radnih mjesta.

Da se bilo kakva privremena proizvodnja pokrenula prije pet godina, do izgradnje nove tvornice sve bi bilo lakše, ali bojim se da njezin nastavak na sadašnjim lokacijama neće biti moguć, rekla je Jagarinec.

>>>Država i Grad Zagreb kreću u zajednički projekt novog Imunološkog zavoda

Upitana o dolasku HALMED-ove inspekcije, odgovorila je kako to pripada u poslovnu politiku, o čemu ne želi govoriti jer su joj zbog toga već prijetili otkazom.

Što se tiče zaliha krvi koje se čuvaju u Zavodu, Jagarinec tvrdi da nijedna kap nije uništena ili bačena, a sve ostalo je u nadležnosti ravnatelja ili Ministarstva zdravstva, bez čijeg se odobrenja ne može ništa učiniti - ni prodati, ni uništiti, niti proizvesti.

Plaće se u Zavodu redovito isplaćuju i to je jedino što je u cijeloj priči dobro, jer bi u suprotnom radnici sigurno bili na cesti, dodala je Jagarinec.

04. prosinac 2023 14:00