Aktualno
StoryEditor

Građevinari: Niskogradnja pala na niske grane, a posla za nju više nego ikada

26. Lipanj 2019.

Procjenjuje se da se samo četiri građevinara (Osijek-Koteks, GP Krk, Radnik i Strabag) mogu ravnopravno nositi sa stranom konkurencijom za dobivanje poslova u niskogradnji, čija će vrijednost u idućem razdoblju iznositi čak dvadeset milijardi kuna.

Kad je nedavno na 14. Danima Komore inženjera građevinarstva u Opatiji rečeno da se očekuju investicije u niskogradnju vrijedne dvadeset milijardi kuna, od čega bi petnaest milijardi trebalo biti financirano iz fondova Europske unije, domaća operativa mogla se samo prisjetiti nekoć dobrih vremena, koja možda nisu nepovratno prošla, ali kakva će još dugo čekati.

Vrhnje će pokupiti stranci, to nije novost, no neki krugovi koji poznaju situaciju sada žale za Viaduktom čija je operativa nekad nosila hrvatsku niskogradnju. Sada se ostatak gotovo nema komu ‘prišlepati‘.

– Žao mi je samo što hrvatska vlada nije imala osjećaj za Viadukt kao što ga je imala za Agrokor. Trebao se donijeti i ‘lex‘ Viadukt jer bi tako domaće građevinske tvrtke bile konkurentnije i mogli smo uzeti dio od tog novca – veli sugovornik koji je želio ostati anoniman.

Više o ovoj za građevinare bolnoj temi pročitajte u novom broju digitalnog i tiskanog Lidera.

02. veljača 2023 08:33