Aktualno
StoryEditor

Gradonačelnik Svete Nedelje: Kampus Rimac Automobila bit će poput Googleovog

25. Siječanj 2019.

Grad Sveta Nedelja postao je vlasnik 25 hektara državnog zemljišta u Kerestincu, vrijednog šest i pol milijuna kuna. Ministar državne imovine Goran Marić uručio je darovnicu gradonačelniku Svete Nedelje Dariju Zurovcu, a događaju je prisustovala i predsjednica Kolinde Grabar-Kitarović koja je istaknula kako će na tome zemljištu tvrtka Rimac Automobili graditi kampus. No bit će tu još tvrtki jer će zemljište, prema riječima gradonačelnika Zurovca, biti iskorišteno za gradnju poslovne i razvojne zone.

[caption id="attachment_373409" align="aligncenter" width="750"] Kolinda Grabar Kitarović, Dario ZurovecFOTO: Mirko Janković[/caption]

- Tih 25 hektara prvenstveno je namijenjeno razvoju auto industrije koja je trenutačno jedna od najjačih reklama za Svetu Nedelju i Hrvatsku, ali bit će tu raznoga sadržaja. No dominirat će razvojni kampus po uzoru na Google, Siemens i ostale jake kompanije. Prema gruboj procjeni bit će otvoreno oko 1.000 novih radnih mjesta, prvenstveno u razvojnoj industriji, kaže Zurovac.

Pritom ističe da je na tome području u vrijeme bivše države tvornica TOP zapošljavala nekoliko tisuća ljudi, kao i to da u Svetoj Nedelji i sad radi nekolio tisuća ljudi, ali će novih 25 hektara poslovne i razvojne zone u konačnici omogućiti zapošljavanje još nekoliko tisuća ljudi. Zurovec ne zna točnu vrijednost projekta kampusa, pretpostavlja da se radi o nekoliko desetaka milijuna eura, ali u infrastrukturu nove poslovne zone uložit će i grad Sveta Nedelja.

[caption id="attachment_373410" align="aligncenter" width="750"] Goran Marić, Dario ZurovecFOTO: Mirko Janković[/caption]

- Povući ćemo kanalizaciju u vrijednosti od sedam milijuna kuna tako da će se i poduzetnici, ali i stanovnici toga područja priključiti na taj sustav – kaže Zurovec ističući da Sveta Nedelja želi poduzetnicima pružiti uvjete za opstanak i omogućiti širenje poslovanja povećanjem poslovnih zona.

U poduzetničkim zonama na području Svete Nedelje trenutačno posluje oko 1500 poduzetnika, a stanovništvo se kontinuirano povećava. Prema riječima ministra državne imovine Gorana Marića ovo je izvankategorijalna odluka.

- Sa zadovoljstvom mogu reći da je Grad Sveta Nedjelja ovom odlukom dobio više nego u dosadašnjih 25 godina - kazao je ministar, ističući kako je radi suradnja s jedinicama lokalne samouprave Ministarstvo izmijenilo zakon o državnoj imovini s ciljem aktivacije i učinkovitijeg korištenja državne imovine.

19. travanj 2024 01:23