Aktualno
StoryEditor

Greenfield investicije 2019.: U Hrvatskoj više od 1000 projekata za 38 milijardi kuna

29. Ožujak 2019.

O iskustvima ulagača i jedinica lokalne samouprave u planiranju i realizaciji greenfield ulaganja kao i pregled strateških izazova sljedeća dva dana razgovarat će se na trećoj poslovnoj konferenciji Greenfield investicije - Kako snovi postaju stvarnost s naglaskom na Razvojni investicijski izazovi u jedinicama lokalne samouprave, koju organizira poslovni tjednik Lider.

Na konferenciji koja se održava u Medulinu u Arenaturistovom hotelu Park Plaza Belvedere, tijekom sljedeća dva dana raspravljat će se o greenfield investicijama kao najpoželjnijem, ali i najzahtjevnijem obliku ulaganja. Konferencija će dati pregled strateških izazova za greenfield ulaganja u Hrvatskoj, pokazati niz primjera iz prakse, dat će se i ocjena greenfield klime u Hrvatskoj, a sve će zaokružiti ‘Medulinski zaključci’  koji će detektirati prepreke te predložiti aktivnosti koje će omogućiti što više takvih ulaganja.

- Trenutno je u Hrvatskoj preko 1000 investicijskih projekata, vrijednih čak 38 milijardi kuna koji će generirati 20.000 novih radnih mjesta. Preko petine tih investicijskih projekata odrađuju velike kompanije, a ostale su od malih, srednjih i mikro poduzeća. Najviše se ulaže u turizam, zatim metaloprerađivački sektor, a slijede drvoprerađivački i ICT sektor - rekao je Zvonimir Novak, izlasnik predsjednika Vlade i pomoćnik ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta. On je dodao kako u Hrvatskoj ima 500 općina i gradova, te 450 poduzetničkih zona. Najvećim su dijelom popunjene i razvijene, a dio ih je prazan, zapušten i u njima se ništa ne događa.

- To treba promijeniti, dio zona je osnovan samo zbog besplatnog državnog zemljišta - naglasio je Novak.

Ne može se razvijati gospodarstvo jedne zemlje bez koevolucije državnog, lokalnog i privatnog sektora koji moraju biti kousklađeni. Razvoj države nije moguć samo na uslugama, bez uspješne industrije nema uspješnih nacija, a greenfield investicije dio su toga i o tome ćemo ovdje govoriti - rekao je Darko Tipurić iz Centra za istraživanje i razvoj upravljanja (CIRU), koji je inače i programski partner Liderove konferencije.

Na prvoj konferenciji smo pobrojali probleme i pokrenuli ‘Medulinske zaključke‘, nakon druge konferencije Greenfield investicije smo Vladi doista predložili niz izmjena zakona kako bi olakšali i potaknuli investicije, a ove godine ćemo na ovom mjestu pokazati uspješne primjere, posebice iz jedinica lokalne samouprave, naglasio je Goran Buić, načelnik općine Medulin.

- Posebno ćemo pokazati primjere komunalnih poduzeća i koji su se u investicijama oslonili na sredstva iz EU fondova - rekao je Buić.

Jačanje administrativnog, financijskog i tehnoloških kapaciteta jedinica lokalne samouprave važno je kako bi se povećala poslovna i investicijska atraktivnost Hrvatske, naglasio je Ivan Matanović iz Zaklade Konrad Adenauer Stiftung.

Glavni urednik Lidera Miodrag Šajatović uvjeren je da će ova konferencija doprinijeti tome da detektiramo primjere dobre prakse , a i da pokušamo otkloniti probleme i izazove s kojima se susrećemo.

U Hrvatskoj kao da su sve karte bačene na poticaje za ulaganje i investicije, a oni su tek na desetom mjestu po privlačnosti za investitore. Oni traže druge čimbenike prije, kvalitetnu i educiranu radnu snagu, bolje poslovno okruženje, a tu još kaskamo, tako da i prve Medulinske preporuke još uvijek vrijede - rekao je Marko Jurčić, izaslanik predsjednice RH. On je istaknuo kako u Hrvatskoj posebno nedostaje stranih investicija, a naveo je i primjer autoindustrije koja traži mjesta za investicije po cijeloj Europi, a zaobilaze Hrvatsku, a dodao je i kako nismo iskoristili ni odlazak poduzeća iz Velike Britanije zbog Brexita.

18. veljača 2024 17:58