Aktualno
StoryEditor

Harley-Davidson smanjuje proizvodnju; generacija Y ‘nije luda‘ za motorima

19. Srpanj 2017.

Dionice Harley-Davidsona kliznule su nakon više od godinu dana, nakon što je taj proizvođač motocikala snizio svoju prognozu cjelogodišnjih isporuka budući da je među starijom populacijom baby-boomera smanjen interes za putovanja motorima.

Proizvođač motora sa sjedištem u Milwaukeeju najavio je da će u drugoj polovini 2017. godine morati smanjivati proizvodnju. Iako je potražnja za novim modelima u padu, tvrtka bilježi rast zanimanja za korištene motocikle koje prodaju stariji kupci.

>>>PSA kupuje Opel od General Motorsa

U cijeloj godini Harley očekuje da će isporučiti između 241 do 246 tisuća motora, u odnosu na 262.221 u prošloj godini. To je znatno slabije od skoro 350 tisuća godišnje prije deset godina.

Analitičar Bernsteina David Beckel izjavio je da generaciju Y, koja predstavlja rođene 80-ih i početkom 90-ih prošlog stoljeća, vožnja motorima privlači u znatno manjoj mjeri u odnosu na prethodne generacije.

Harley se također nalazi u okruženju agresivnih popusta njegovih konkurenata, korporacije Polaris Industries koji je proizvođač indijskog motocikla, te japanske kompanije Honda Motor.

Tvrtka je objavila kako očekuje da će u posljednjem tromjesečju isporučiti 39.000 do 44.000 motocikla, što upućuje na pad za 20 posto.

>>>Tesla postala navrjednija američka automobilska kompanija, ispred General Motorsa

U drugom poslovnom tromjesečju, zaključno s 25. lipnjem, maloprodajne su cijene motora Harley-Davidsona na njegovom najvećem, američkom tržištu, pale za 9,3 posto, a na globalnoj razini za 6,7 posto.

Harley je izvijestio da je mu je udio na američkom tržištu velikih motora pao na 48,5 posto, u odnosu na 49,5 posto u prethodnoj godini.

Neto prihod pao je za 7,7 posto, na 258,9 milijuna dolara ili 1,48 dolara po dionici.

19. travanj 2024 06:51