Aktualno
StoryEditor

HEP gradi četiri sunčane elektrane vrijedne 750 milijuna kuna. Evo koja dolazi na red prva

08. Travanj 2019.

Tijekom travnja počet će izgradnja Sunčane elektrane Vis, projekt koji je u prosincu prošle godine HEP preuzeo od tvrtke Končar OIE, a u drugoj polovici 2019. HEP Proizvodnja će izgraditi Sunčanu elektranu Vrlika Jug.

Sunčane elektrane Kaštelir, Cres, Vis i Vrlika Jug, ukupne snage 11,6 MW i vrijednosti 80 milijuna kuna, prve su četiri sunčane elektrane u velikom investicijskom ciklusu u kojem će Hrvatska elektroprivreda do 2023. godine uložiti 750 milijuna kuna, najavili su u ponedjeljak predstavnici HEP-a na medijskom predstavljanju projekta Sunčane elektrane – Energija prirode.

Hrvatska je veliki potencijal za obnovljive izvore energije, posebice u energiji sunca, rekao je Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike  i dodao da će HEP u suradnji s domaćom industrijom do 2030. raditi na novoj nacionalnoj strategiji energetskog razvoja.

[caption id="attachment_381381" align="aligncenter" width="750"] Predstavnici HEP-a s potpisnicima ugovora i ministrom Tomislavom Ćorićem - Stjepan Talan, član uprave Solvisa, Tomislav Šambić, član Uprave Hrvatske elektroprivrede d.d., Rajka Matković, Marino Roce, direktor Plomin Holdinga, Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike, Frane Barbarić, predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede d.d.i Nebojša Dulić , direktor PVI Solara[/caption]

Do tog razdoblja HEP će u gradnju solarnih elektrana ulagati po 150 milijuna kuna godišnje. Sudjelovanje domaćih proizvođača opreme poput Končara i Solvisa omogućuje daljnji razvoj hrvatske industrije u sektoru obnovljivih izvora energije. Osim s tvrtkama, HEP u području sunčanih elektrana i drugih obnovljivih izvora surađuje i s jedinicama lokalne samouprave. U tijeku je javni poziv zainteresiranim partnerima za razvoj i prodaju projekata obnovljivih izvora energije, koji je otvoren do 31. prosinca, i u sklopu kojeg je Hrvatska elektroprivreda spremna realizirati sve financijski isplative projekte koji će zadovoljiti energetske, ekonomske i okolišne kriterije, priopćili su iz HEP-a.

Pogledajte kako će izgledati sunčane i fotonaponske elektrane!

Ugovor o kupoprodaji Sunčane elektrane Sabadin (buduća SE Kaštelir) potpisali su Marino Roce, direktor Plomin Holdinga, člana HEP grupe, te u ime suvlasnika tvrtke Elektrane Sabadin Stjepan Talan iz tvrtke Solvis i Rajka Matković. Ugovor o izgradnji Sunčane elektrane Cres potpisali su Frane Barbarić, predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede d.d. i Nebojša Dulić, direktor tvrtke PVI Solar u ime zajednice ponuditelja - tvrtki PVI Solar, PVI GmbH, Intecco i Deling.

09. lipanj 2024 10:44