Aktualno
StoryEditor

HEP-ova hidroelektrana Miljacka dobila prestižno priznanje Hydro Hall of Fame

27. Lipanj 2018.

HEP-ova hidroelektrana Miljacka dobila je jučer, u konkurenciji više od stotinu svjetskih energetskih objekata, prestižno priznanje Hydro Hall of Fame na najvećoj svjetskoj konferenciji o hidroenergiji Hydro Vision International, koja se u organizaciji PennWell‘s Hydro Group održava u američkom gradu Charlotteu.

Projekt Hydro Hall of Fame ima za cilj prepoznavanje izvanrednih dostignuća u hidroenergetskom sektoru te se od 1995. jednom godišnje dodjeljuje izabranoj hidroelektrani koja je u radu dulje od 100 godina, a zbog svojih karakteristika predstavlja važnu energetsku, industrijsku i kulturnu baštinu i unikatnu posebnost.

>>>Na Danu energetike FER-a svjetlosni mač i mala hidroelektrana

​Miljacka, smještena na području Nacionalnog parka Krka, najveća je hidroelektrana na rijeci Krki i jedna od najstarijih još uvijek aktivnih hidroelektrana u svijetu, koja je od 1906. do danas u neprestanom pogonu. U svojim počecima HE Miljacka je bila jedna od najvećih hidroelektrana u Europi (do 1910. i najsnažnija u Europi) te svojevrsno tehnološko čudo. Naime, HE Miljacka je tada bila jedina elektrana u Europi iz koje su generatori bili izravno, bez transformacije, spojeni na dalekovod pod naponom od čak 30.000 volti, što je zadivljujuće čak i po današnjim tehnološkim mjerilima. Zbog specifične lokacije, cijela hidroelektrana građena je ručno, a elektrostrojarski dijelovi su dopremani iz tvornice Ganz u Budimpešti. Posebno je fascinantna činjenica kako je ručno prokopan čak i njen 1.620 metara dug gravitacijski tunel kojim se voda iz jezera Brljan dovodi do elektrane.

>>>HEP će ‘dopuniti’ državni proračun s 218,4 milijuna kuna prošlogodišnje dobiti

HE Miljacka je imala izravan utjecaj na industrijalizaciju grada Šibenika i tog dijela Hrvatske. Iskustva stečena na HE Miljacka bila su dragocjena za razvoj elektroindustrije u Europi te su po njenim principima izgrađene brojne druge hidroelektrane u Europi. Danas HE Miljacka, sa svoja četiri agregata ukupne snage 24 MW, prosječno godišnje proizvodi oko 80 GWh električne energije.

19. travanj 2024 21:39