Aktualno
StoryEditor

HERA predlaže model za smanjenje cijene plina kućanstvima od 2,1 posto

09. Ožujak 2017.

Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) predlaže smanjenje varijabilnog iznosa naknade za opskrbu plinom za 31,7 posto, na 0,0097 kuna po kilovatsatu (bez PDV-a), dok bi iznos fiksne mjesečne naknade ostao nepromijenjen, a time bi prosječni trošak opskrbe iznosio 0,0112 kn/kWh, čime bi prosječna cijena plina za kućanstva bila smanjena za 2,1 posto.

"Temeljem provedenih analiza HERA je utvrdila da je moguće provesti smanjenje jediničnog troška opskrbe plinom na način da varijabilni iznos naknade za opskrbu plinom iznosi 0,0097 kn/kWh (bez PDV-a), dok bi iznos fiksne mjesečne naknade za opskrbu plinom za svaki tarifni model ostao nepromijenjen", navodi se u prijedlogu metodologije utvrđivanja iznosa tarifnih stavki za javnu uslugu opskrbe plinom i zajamčenu opskrbu o čemu je u četvrtak HERA otvorila javnu raspravu.

Ta će javna rasprava trajati do 15. ožujka, a prijedlog, kao i opširniji popratni dokument, HERA je objavila na svojim internet stranicama.

Metodologija

Iz HERA-e podsjećaju da su važeću Metodologiju, donijeli 2014., uz izmjene i dopune u 2015. i 2016. godini, a povod donošenju nove metodologije su izmjene Zakona o tržištu plina, donesene u veljači ove godine.

I novom bi se metodologijom zadržala važeća struktura krajnje cijene plina za kućanstva, a koja se sastoji od troška nabave, troška distribucije i troška opskrbe plinom.

Iz HERA-e podsjećaju da je Vlada 28. veljače donijela Odluku o cijeni plina po kojoj je opskrbljivač na veleprodajnom tržištu plina (Hrvatska elektroprivreda) dužan prodavati plin opskrbljivačima u javnoj usluzi opskrbe plinom za kupce iz kategorije kućanstvo. Ta cijena plina određena je za razdoblje od 1. travnja 2017. do 31. ožujka 2018. u iznosu od 0,1809 kn/kWh (odnosno 18,09 lipa po kWh).

>>>Vlada odlučila: Cijena plina ostaje ista

Tom je odlukom trošak nabave plina povećan s 0,1734 kn/kWh (što je cijena koja je utvrđena prošlogodišnjom odlukom Vlade i vrijedi do 31. ožujka ove godine), na 0,1809 kn/kWh, odnosno za 0,0075 kn/kWh, odnosno za 4,3 posto.

"To povećanje imalo bi za posljedicu povećanje prosječne cijene plina za krajnje kupce koji koriste javnu uslugu opskrbe plinom za 3 posto od 1. travnja 2017., s obzirom da navedena komponenta čini udio u prosječnoj cijeni plina za krajnje kupce od oko 70 posto", napominju iz HERA-e.

>>>Vrdoljak detektirao poskupljenje plina od 5 posto, zatražio ‘minimum transparentnosti’

Analiza troškova za opskrbljivače

No, u cilju utvrđivanje troška opskrbe plinom, HERA je provela analizu troškova opskrbe plinom za opskrbljivače u obvezi javne usluge na temelju podataka o poslovanju (za 2014. i 2015. godinu), kao naturalnih pokazatelja poslovanja, kao što su isporučene količine plina i broj kupaca po tarifnim modelima,broj radnika zaposlenih u djelatnosti opskrbe plinom i sl.

>>>Dobrović: Svi će se morati prilagoditi liberalizaciji tržišta plina na koju smo ‘možda prisiljeni’

Temeljem provedenih analiza HERA je utvrdila i novom metodologijom predložila smanjenje varijabilnog iznosa naknade za opskrbu plinom - po novome taj bi varijabilni dio iznosio 0,0097 kn/kWh (odnosno 0,97 lipa po kWh, bez PDV-a), dok se iznos fiksne mjesečne naknade ne bi mijenjao - za najčešći tarifni model ostao bi 14 kuna (odnosno 11 kuna uvećano za 3 kune po mjernom mjestu sukladno odredbama metodologije za distribuciju).

"Smanjenjem varijabilnog iznosa i zadržavanjem nepromijenjen fiksne mjesečne naknade za opskrbu plinom koje predlaže HERA, prosječni ukupni jedinični trošak opskrbe plinom na razini svih 34 opskrbljivača u obvezi javne usluge iznosi 0,0112 kn/kWh. Navedeno predstavlja smanjenje prosječnog ukupnog jediničnog troška opskrbe plinom od 0,0052 kn/kWh, odnosno za 31,7 posto.

Ovo smanjenje utječe na smanjenje prosječne cijene plina za krajnje kupce koji koriste javnu uslugu opskrbe plinom za 2,1 posto, s obzirom da navedena komponenta čini udio u prosječnoj cijeni plina za krajnje kupce od oko 5 posto", navodi se u HERA-inu obrazloženju.

Načelo gornje granice cijene

Iz HERA-e podsjećaju i da su odluku o iznosu tarifnih stavki za distribuciju plina (koja je različita od distributera do distributera) donijeli u prosincu prošle godine te da je time prosječni trošak distribucije plina, koji u prosječnoj cijeni plina za krajnje kupce ima udio od oko 25 posto, od 1. siječnja ove godine smanjen za 0,0027 kn/kWh.

Inače, prijedlogom se nova metodologija usklađuje i s izmjenama Zakona o tržištu plinom pa se tako opskrbljivaču u obvezi javne usluge omogućava da samostalno donese odluku o iznosu tarifnih stavki za javnu uslugu odnosno za opskrbu kućanstava, uz uvjet da ti iznosi nisu veći od onih koje donosi HERA. Takvu odluku opskrbljivači bi bili dužni dostaviti HERA-i, s obzirom da se predloženom metodologijom primjenjuje načelo gornje granice cijene.

26. svibanj 2022 10:55