Aktualno
StoryEditor

HNB: Plasmani kreditnih institucija nastavljaju rasti

13. Lipanj 2018.

U prvom tromjesečju ove godine ostvaren je vrlo blag rast realnog BDP-a u odnosu na kraj prethodne godine, a mjesečni statistički pokazatelji za početak drugog tromjesečja upućuju na intenziviranje gospodarske aktivnosti, dok plasmani kreditnih institucija nastavljaju rasti, ističu iz Hrvatske narodne banke (HNB) u priopćenju sa sjednice Savjeta HNB-a održane u srijedu.

Savjet HNB-a na sjednici održanoj u srijedu razmotrio je recentna gospodarska i novčana kretanja te izvješće o prošlogodišnjem poslovanju Hrvatskog novčarskog zavoda, a usvojio je i polugodišnju informaciju o financijskom stanju, stupnju ostvarenja stabilnosti cijena i provedbi monetarne politike za drugo polugodište 2017. godine.

>>>Bruto inozemni dug na godišnjoj razini pao za 5,5 posto

- U prvom tromjesečju 2018. ostvaren je vrlo blag rast realnog BDP-a u odnosu na kraj prethodne godine, a mjesečni statistički pokazatelji za početak drugog tromjesečja upućuju na intenziviranje gospodarske aktivnosti. Početak drugog tromjesečja obilježio je daljnji rast zaposlenosti i nastavak smanjenja broja nezaposlenih osoba, navode iz središnje banke.

Također ističu da se godišnja stopa inflacije potrošačkih cijena povećala s 1,1 posto u ožujku na 1,3 posto u travnju, uglavnom zbog poskupljenja naftnih prerađevina.

>>>HNB: Banke u prvom kvartalu ostvarile 1,66 milijardi kuna bruto dobiti

- HNB je i dalje provodio ekspanzivnu monetarnu politiku, uz održavanje iznimno visoke razine likvidnosti domaćega financijskog tržišta. Rast plasmana kreditnih institucija nastavio se ubrzavati, pri čemu je njihova godišnja stopa rasta porasla na 3,2 posto, dok su kamatne stope na novoodobrene kredite u prosjeku stagnirale, navodi se u priopćenju.

Rast neto inozemnog duga

Neto inozemni dug domaćih sektora se u prvom tromjesečju 2018. godine povećao podjednako kao u istom razdoblju prošle godine, napominju iz središnje banke.

Savjet HNB-a na današnjoj je sjednici donio nekoliko odluka iz svoje nadležnosti pa su tako dane i suglasnosti na odluke nadzornih odbora nekoliko banaka o produženju mandata dosadašnjim ili imenovanju novih članova uprave.

>>>Lovrinović: HNB se već dvije godine opire reviziji rukama i nogama

Tako će u Croatia banci predsjednik uprave postati Danijel Luković, a član uprave Tadija Vrdoljak, dok će u Erste&Steiermärkische Bank članica uprave i dalje biti Slađana Jagar, a u Kentbank članica uprave postaje Feyza Önen.

Sukladno usvojenoj odluci, prigodni srebrni kovani novac "Dubrovnik", koji će HNB izdati u apoenu od 200 kuna, bit će u prodaji od 9. srpnja 2018. godine, zaključuje se u priopćenju sa sjednice Savjeta HNB-a.

05. prosinac 2023 01:43