Aktualno
StoryEditor

Horvat sastanak Plenkovića i Vlahovića ne tumači kao miješanje u dogovore o nagodbi

04. Lipanj 2018.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat u ponedjeljak je izjavio kako nije bio na sastanku premijera Andreja Plenkovića s predsjednikom Uprave Adris grupe Antom Vlahovićem te kako ne misli da je taj razgovor miješanje u dogovore oko nagodbe u Agrokoru, za koju vjeruje da će biti sklopljena do datuma definiranog zakonom o izvanrednoj upravi.

- Ja to ne gledam kako bilo kakvo ‘umiješavanje‘ u bilo kakve razgovore i dogovore. Svjesni ste svih mojih odgovora u proteklih desetak dana. Dakle, nama kao politici zakon daje vrlo, vrlo skromne mogućnosti bilo kakve intervencije. U ovom trenutku nagodbu i proces razgovora i pregovora vodi izvanredna uprava i siguran sam da ćemo imati nagodbu upravo do dana koji je definiran zakonskim okvirom, rekao je Horvat koji je uoči početka radnog sastanka s predstavnicima japanskih tvrtki odgovorio i na novinarski upit je li se premijer Plenković sastankom s predsjednikom Uprave Adris grupe Antom Vlahovićem umiješao u nagodbu oko Agrokora.

>>>Vlahović: Visok investicijski potencijal Adris Grupe

Horvat je na novinarski upit je li bio na tom sastanku odgovorio da nije. Ministar je također istaknuo da izvanredni povjerenik Fabris Peruško i njegova zamjenica Irena Weber za ono što rade u ovom trenutku imaju njegovu punu podršku.

Upitan ima li pisana jamstva Agrama da su spremni na nagodbu, Horvat je odgovorio da o tome u ovom trenutku ne zna, ali smatra da je informacija koju je Dubravko Grgić preko svoje službe za odnose s medijima dao u ime Agrama vrlo jasna poruka te kako i misli da će se "s njegove strane napraviti sve da se nagodba dogodi".

>>>Životopis Darka Horvata

Iz Vlade su ovaj vikend potvrdili da se premijer Planković krajem prošlog tjedna sastao s čelnim čovjekom Adris grupe Antom Vlahovićem te da se na tom sastanku izravno informirao o poziciji Adris grupe u procesu sklapanja nagodbe u Agrokoru.

Izvanredni povjerenik Agrokora Fabris Peruško u četvrtak je izvijestio da su članovi privremenog vjerovničkog vijeća i veliki vjerovnici prošli tjedan razgovarali međusobno o svim pitanjima koja su još uvijek bila otvorena, a razgovori su završili tako da su postigli dogovor o nagodbi.

- Izvanredna uprava i savjetnici sada rade na konačnom tekstu prijedloga nagodbe kako bismo ga čim prije mogli dati na suglasnost privremenom vjerovničkom vijeću, rekao je Peruško, dodajući kako postoji podrška vjerovnika koja prelazi zakonski potrebnu dvotrećinsku većinu za izglasavanje nagodbe.

>>>Sastanak koalicijskih partnera: Treba završiti nagodbu, Plenković ima ‘čiste ruke’

No, priznao je i kako "na putu prema izglasavanju nagodbe stoje tri kompanije: Agram, Alca te Adris". Agram, naime, osporava jamstva, a Alca i Adris osporavaju tražbine imatelja obveznica.

Peruško je u četvrtak izvijestio kako je Dubravko Grgić u ime Agrama izrazio spremnost pristati na dogovor koji mu nude budući vlasnici Agrokora te da se razgovara i s predstavnicima Alce. Iz Adris grupe su, pak, nakon Peruškove izjave najavili da će ustrajati "pravnoj zasnovanosti cijelog postupka i jednakopravnosti svih vjerovnika".

01. veljača 2023 01:26