Aktualno
StoryEditor

Hrvatska peta brzina: Samo 13 godina do svih dozvola za odlaganje otpada u Babinoj gori

17. Travanj 2019.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš i Marija Tufeković, direktorica Centra za gospodarenje otpadom Karlovačke županije KODOS d.o.o. potpisali su danas u hotelu Korana-Srakovčić ugovor o dodjeli bespovratnih 195.672.384,43 kuna povučenih iz EU fonda iz operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014-2020“ za sufinanciranje projekta izgradnje Centra za gospodarenje otpadom Babina gora kod Karlovca, kamo će se, prema konačnom dogovoru, dovoziti i otpad iz zapadnog dijela Sisačko-moslavačke te sjevero-istočnog područja Ličko-senjske županije.

Ukupna vrijednost prihvatljivih troškova Projekta, a to znači bez PDV-a kako je objasnila Marija Tufeković, iznosi 270.490.490 kuna, u čemu će s udjelom od 17,66 posto sudjelovati i Fond ZOEU, te s 10 posto suvlasnici KODOS-a.

[caption id="attachment_382601" align="aligncenter" width="750"] Foto: Mladen Volarić[/caption]

Projekt Babina gora ima svoju povijest još od 2005. godine, kazao je župan Karlovačke županije Damir Jelić, a otkad je 2006. godine odabran između više lokacija kao taj kamo će se dopremati na obradu i gospodarenje otpad iz šireg, a ne samo županijskog područja, uslijedila su razdoblja u kojem je, kako je slikovito kazao, od tri karike jedna od njih uvijek pucala. Te karike bile su, kazao je Jelić, lokalne jedinice samouprave kao prva karika, Fond ZOEU kao druga, te Vlade RH koje su djelovale u tom dugom razdoblju. Nakon hrpe, ne isključujući iz njih i sebe, besmislenih razgovora, grešaka i potrošenog vremena, Jelić je kazao da su se ovim današnjim potpisivanjem ugovora iza kojeg slijedi natječaj za izvođača radova, konačno sve tri karike uskladile.

[caption id="attachment_382603" align="aligncenter" width="750"] Dragan Jelić, pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i EU fondova; Ivo Žinić, župan Sisačko-moslavačke županije; Dubravko Ponoš, direktor Fonda ZOEU; Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike; Marija Tufeković, direktorica KODOS-a; Damir Jelić, župan Karlovačke županije; Damir Mandić, gradonačelnik Karlovca, Foto: Mladen Volarić[/caption]

Bilo je u tih 13 godina i kaznenih prijava u čemu se posebno trudila Udruga za zaštitu okoliša Karlovac, čiji su predstavnici Biserka Schmuck i saborski, te kasnije i europarlamentarac Nikola Vuljanić u prijavama USKOK-u tvrdili da je donošenju odluke Županijske skupštine o prihvaćanju Prostornog plana Karlovačke županije, a time i odabiru Babine gore kao lokacije izgradnje budućeg Centra za gospodarenje otpadom, prethodio niz kriminalnih radnji kojima su na kraju u zabludu dovedeni i županijski vijećnici koji su i izglasali usvajanje Prostornog plana i drugih odluka temeljenih na njemu. U prijavi, kao i na konferencijama za novinare, Vuljanić i Schmuck su obrazlagali da u trenutku donošenja odluka o usvajanju Prostornog plana i dokumentacije vezane za lokaciju Babine gore nisu postojale suglasnosti nadležnih Ministarstava i pratećih tijela, da su geološka i hidrološka istraživanja, za koja se uz to tvrdi da su štura i manjkava, vršena tek nakon izglasanog odabira lokacije, te da je uz sve to, i čitav zaključak da se Babinu goru odabere na osnovi tako vođenog postupka navodne hrpe krivotorina i antedatiranja službnih dokumenata, zapravo lažiran.

Dubravko Ponoš kazao je da se potpisivanjima ovakvih ugovora za financiranje centara za gospodarenje otpada vidi kontinuitet i bitan pomak unaprijed, nakon što su svi dionici iz tih projekata, nakon dugogodišnjih borbi iz njih izišli s „puno ožiljaka i puno problema“ i svi su bili toliko dobri koliko je dobra bila najslabija karika u lancu. Napokon smo u dogovoru s nadležnim Ćorićevim Ministarstvom dobili priliku da ne mijenjamo strategiju svakih 20 minuta ili svake dvije godine, jer to je značilo da strategije zapravo nije ni bilo, kazao je Ponoš.

Na izradu ovog projekta, kazao je ministar Ćorić, utrošeno je 8.000 sati rada stručnog tima, a u našem ministarstvu već kao da je postala praksa da se sad bavi projektima koji traju više desetljeća, među koje spada i „Babina gora“ za čiju je izgradnju danas potpisan i ugovor, nakon čega slijedi natječaj za odabir izvođača. Nakon godina letargije, kazao je Ćorić, uslijedilo je dinamično buđenje i aktivna faza dovođenja projekta do faze raspisivanja natječaja, a posebno je zahvalio i Ministarstvu regionalnog razvoja na participiranju u evaluaciji ovog projekta i odobrenju bespovratnih sredstava za njegovu provedbu.

[caption id="attachment_382604" align="aligncenter" width="749"] Dubravko Ponoš, direktor Fonda ZOEU; Damir Jelić, župan Karlovačke županije; Ivo Žinić, župan Sisačko-moslavačke županije; Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike; Martina Furdek Hajdin, zamjenica župana Karlovačke županije; Marija Tufeković, direktorica KODOS-a; Foto: Mladen Volarić[/caption]

Performanse Centra na Babinoj gori s 30-ak tisuća tona godišnje, trebale bi zadovoljiti potrebe u zbrinjavanju otpada za oko 150 tisuća stanovnika Karlovačke, te susjednih dijelova Sisačko-moslavačke i Ličko-senjske županije, ali puni smisao taj i ostali centri u Hrvatskoj imat će uz daljnje povećanje razdvajanja otpada na kućnom pragu, za što je potrebno i educirati pučanstvo, kazao je ministar Ćorić. Procijenjeno vrijeme otvorenje CGO Babina gora je polovica 2023. godine, ali ministar Ćorić kazao je da on, s obzirom na dinamiku aktivnosti u posljednje vrijeme, očekuje da će to biti i ranije.

Župan Damir Jelić najavio je, uz zagonetan osmijeh, i veliki spektakl na otvaranju Babine gore, na kojem će sudjelovati i grupa Let 3.

20. veljača 2024 23:04