Aktualno
StoryEditor

Hrvatska školska gramatika dostupna svima online

16. Ožujak 2018.

Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje (IHJJ) predstavio je u četvrtak svoju bogatu znanstvenu djelatnost koja je lani rezultirala s devet tiskanih izdanja, kao i najnoviji uradak - mrežno izdanje jedne od tiskanih knjiga, "Hrvatske školske gramatike", koje je od danas dostupno na internetskim stranicama IHJJ-a.

Predstavljanje su suorganizirali IHJJ i Hrvatsko kulturno društvo Napredak u čijim je prostorijama i održanao, a predstavljači i okupljeni jednodušni su kako je riječ o rijetko kvalitetnu i sadržajnu događaju na samome kraju Mjeseca hrvatskoga jezika.

>>>‘Novo poglavlje’: Institut za hrvatski jezik predstavio Hrvatsku školsku gramatiku

Također je ocijenjeno kako je vrijeme predviđeno za predstavljanje spomenutih izdanja tek poticaj da se ta izdanja dobro prouče i posveti im se zaslužena pozornost. Predstavljanje je vodila uredica i novinarka Hrvatske radiotelevizije (HRT) Zrinka Turalija Kurtak.

Devet tiskanih izdanja, od kojih je jedno i mrežno

Knjigu Brune Nahoda "O umu stručnjaka" predstavila je dr. Kristina Štrkalj Despot, knjigu Barbare Štebih Golub "Horvatska gramatika J. E. Matijevića" dr.  Bojana Schubert, a o knjizi "Lički jezikoslovni trolist - Šime Starčević, Fran Kurelac, Ante Starčević,  koju su zajednički objavili IHJJ i Udruga Ličana "Vila Velebita" iz Zagreba, govorila je dr. Marijana Horvat

Prof. Mateo Žagar približio je knjigu Vuka-Tadije Barbarića "Nastajanje i jezično oblikovanje hrvatskih lekcionara", "Hrvatsku školsku gramatiku" autorica dr. Lane Hudeček i dr. Milice Mihaljević predstavio je prof. dr. Ante Bežen, a o knjizi "Slivanjski govori: fonologija i morfologija" Perine Vukša Nahod govorio je prof. dr. Mate Kapović.

>>>EduCentar: Obrazovni sustav je loš, u škole treba uvesti bonton, digitalnu i financijsku pismenost

Rječnik hrvatskoga kajkavskoga književnog jezika, njegov 14. svezak predstavila je dr. Vesna Zečević, četvrto godište časopisa "Hrvatski jezik" predstavila je prof. Marina Čubrić, a časopis "Rasprave" IHJJ (2017.)  dr. Barbara Štebih Golub.

Mrežno izdanje Hrvatske školske gramtike - gramatika.hr dar Instituta hrvatskoj javnosti

Mrežno izdanje Hrvatske školske gramatike IHJJ-a dar je našega instituta hrvatskoj javnosti u ovogodišnjemu Mjesecu hrvatskog jezika, istaknuo je predstavljač dr.  Kristian Lewis.

Cjelovito tiskano izdanje prabačeno je u digitalni oblik, kazao je dr. Lewis, naglasivši kako je ono od danas javno dostupno na mrežnoj adresi gramatika.hr.

Podsjetio je da je tiskano izdanje Hrvatske školske gramatike objavljeno u studenome 2017., a četiri mjeseca nakon prvoga predstavljanja u sklopu zagrebačkog Interlibera cjelovit sadržaj objavljen je i na internetu, kao prva mrežna i javna dostupna gramatika hrvatskoga jezika.

>>>Divjak: Milijarda kuna iz europskih fondova za reformu strukovnog obrazovanja

Školska gramatika priručnik je namijenjen u prvome redu učenicima osnovne i srednje škole, no koristan je svima koji se služe hrvatskim standardnim jezikom kao kratak podsjetnik na njegova osnovna gramatička pravila. U njemu se usustavljuju gramatički sadržaji obuhvaćeni u nastavnome predmetu Hrvatski jezik od 1. do 8. razreda osnovne škole prema Nastavnome planu i programu za osnovnu školu te, od 1. do. 4. razrada gimnazije prema Nastavnom programu za gimnazije.

Nastanak ove gramatike motiviran je praktičnom potrebom da se učenicima, učiteljima i nastavnicima da jasan, kratak i jednostavan pregled osnovnih jezičnih znanja, kazao je dr. Lewis.

Ta gramatika slijedi sva preporučena rješenja Hrvatskoga pravopisa IHJJ-a i jezične savjete, a navedeno je 555 jezičnih savjeta.

>>>Divjak: MZO osigurao 100 milijuna kuna za zanimanja koja još ne postoje

Temelji se pak na četiri načela - načelu normativnosti i u njoj se opisuju gramatička pravila hrvatskoga standardnog jezika, daju se jezični savjeti te se upozorava na ono u čemu se najčešće griješi.

Drugo je načelo sustavnosti i terminološke ujednačenosti pa se gramatička građa u najvećoj mjeri nastoji prikazati sustavno, tj. vodeći računa o tome da je sustavnost temelj svake norme, a posebna je pozornost posvećena terminološkoj ujednačenosti. Nazivlje je u najvećoj mjeri usklađeno s nastavnim planovima i programima, ali i s Hrvatskim pravopisom i novijim terminološkim spoznajama objavljenim u radovima o jezikoslovnome nazivlju.

Treće načelo je tradicijsko jer se u donošenju gramatičkih pravila i normativnih rješenja u obzir uzimaju sve hrvatske gramatike i cjelokupna hrvatska tradicija, a četvrto je načelo jednostavnosti i primjerenosti učeniku, odnosno gramatička pravila objašnjena su jednostavno i prilagođena su korisnicima, istaknuo je dr. Lewis.

>>>Divjak: Sve je spremno za inicijaciju kurikularne reforme, naglasak je na STEM-u

Govoreći o četvrtom godištu časopisa "Hrvatski jezik"  Marina Čubrić ocijenila je kako taj časopis u svoja četiri prošlogodišnja broja nastavlja svoju dobru praksu - premošćuje međugeneracijski jaz i približava lingvistiku običnom čitatelju na zanimljiv i duhovit način.

Predstavljajući časopis "Raspave" Barbara Štebih Golub istaknula je kako je to ozbiljan časopis koji se isplati pročitati, a i kupiti.

29. lipanj 2022 05:46