Aktualno
StoryEditor

Hrvatski robot-neurokirurg RONNA G4 pobijedio jaku konkurenciju u Londonu

28. Lipanj 2018.

https://www.youtube.com/watch?v=NEVgK-89K-s

Glavnu nagradu u kategoriji najbolje inovacije na međunarodnoj konferenciji Hamlyn o medicinskoj robotici, u organizaciji Imperial College u Londonu, dobio je hrvatski neurokirurški robot RONNA G4.

Pobijedio je vrlo jaku konkurenciju iz Italije, Kanade, Koreje, Njemačke, Nizozemske, SAD i Švicarske. Robota RONNA osmislili su prof. dr. sc. Bojan Jerbić, robotičar sa Zavoda za robotiku i automatizaciju proizvodnih sustava Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, i doc. dr. Darko Chudy iz Kliničke bolnice Dubrava. Hrvatski znanstveno-liječnički tim počeo je razvijati ovoga robota prije deset godina, a RONNA G4 se od 2016. primjenjuje u neorukirurškim operacijama.

>>>Novi roboti startupa Stemi

Iako je još na konferenciji u Londonu, profesor Jerbić je odgovorio na nekoliko pitanja. Ponajprije nas je zanimalo kolika je financijska vrijednost ovog robota i jesu li velike tehnološke kompanije pokazale zanimanje za njega.

[caption id="attachment_349134" align="aligncenter" width="660"] Bojan Jerbić[/caption]

- Dosad je u razvoj ukupno uloženo oko dva milijuna eura, što nije puno u odnosu na slične projekte koji su se razvijali posljednjih deset godina. Međutim, stvarnu financijsku vrijednost teško je procijeniti jer ona ovisi o prihvaćanju struke i tržištu. Ako projekt ne saživi u praksi i na tržištu, cijena je jednaka nuli. Slična rješenja u svijetu, koja su se probila na tržište medicinske tehnologije, vrijede danas stotine milijuna eura. Budućnost RONNE ovisi o tome koliko ćemo u narednim fazama osigurati financiranje certifikacije i komercijalizacije. Radi se o tehnološki iznimno složenom uređaju i to značajno usložava svaku fazu razvoja – kaže Jerbić ističući dapostoji veliki međunarodni interes za RONNU, pa i neke vrlo konkretne ponude.

>>>Prof. dr. sc. Bojan Jerbić: Umjesto poticanja zapošljavanja treba tehnološki razvijati gospodarstvo

- Ipak, valja biti strpljiv i kao prvo u narednoj fazi krenuti u certifikaciju sustava. Tada će aplikativni i tržišni potencijali projekta postati još značajniji – kaže Jerbić.

RONNA je autonomni dvoručni robotizirani sustav za neurokirurgiju.Može se primjenjivati samo kao pomoć pri stereotaktičkoj navigaciji neurokirurških operacija i tada sve invazivne dijelove operacije obavlja kirurg.U slučaju pune primjene RONNA samostalno izvodi, pored navigacije, i invazivne dijelove operacije. Na taj način se kirurg rasterećuje zahtjevnih tehničkih elemenata operacije i na sebe preuzima samo one najosjetljivije zahvate na mekom tkivu, koje još uvijek robot nije u stanju obavljati.Roboti su u upravljačkom smislu samostalni, no zbog sigurnosti operater nadzire sve planirane postupke prije izvođenja putem računalne simulacije.

30. rujan 2023 03:46