Aktualno
StoryEditor

Hrvatskoj odobren projekt Konkurentnost i kohezija vrijedan 5,2 milijarde eura

10. Studeni 2022.
Hrvatska dio EUfoto Shutterstock

Hrvatskoj je odobren program Konkurentnost i kohezija, financijski najizdašniji program unutar kohezijske politike u financijskom razdoblju 2021. - 2027., vrijedan 5,2 milijarde eura, pri čemu je resorna ministrica Nataša Tramišak istaknula razvojnu priliku koju ta sredstva donose.

U kolovozu je usvojen Sporazum o partnerstvu između Europske komisije i Republike Hrvatske, krajem rujna su ga u Zagrebu potpisale povjerenica Europske komisije za koheziju i reforme Elisa Ferreira i ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, nakon čega su na odobrenje poslana dva programa - Konkurentnost i kohezija i Integrirani teritorijalni program, podsjetili su u četvrtak iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a.

Naime, Sporazumom o partnerstvu Hrvatskoj se za razdoblje od 2021. do 2027. otvara put za povlačenje ukupno devet milijardi eura sredstava kohezijske politike.

Povlačenje kohezijskih sredstava temelji se na četiri programa, od kojeg su dva na upravljanju u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU-a - program Konkurentnost i kohezija (PKK), vrijedan 5,2 milijarde eura te Integrirani teritorijalni program (ITP), ‘težak‘ 1,57 milijardi eura.

- Iznos od 5,2 milijarde eura za koji smo se izborili omogućit će podizanje standarda življenja i otvoriti niz prilika za razvoj, a po prvi puta imamo posebne alate za nerazvijene dijelove Hrvatske i brdsko-planinska područja naše domovine. Novim sredstvima kohezijske politike osigurat ćemo rast i razvoj svih krajeva Hrvatske.

Digitalizacija, ozelenjivanje i ulaganja u prometnu povezanost ono su što će hrvatske građane i hrvatsko gospodarstvo u sljedećem desetljeću učiniti snažnijima i otpornijima na izazove i promjene turbulentne ere u kojoj živimo - poručila je Tramišak u izjavi koja se prenosi u priopćenju.

Pritom je apostrofirala i potrebu ravnomjernog razvoja svih dijelova Hrvatske.

- Osnažit ćemo ono što direktno mijenja nabolje život našim sugrađankama i sugrađanima - javne usluge, zdravstvo,  obrazovanje, kulturu, društvene sadržaje te, ono što je najbitnije, ravnomjerno to učiniti u svim dijelovima Hrvatske - rekla je Tramišak te čestitala svim kolegicama i kolegama na izvrsno obavljenom poslu.

Iz ministarstva su izvijestili da su u proces izrade programa bili uključeni svi relevantni hrvatski dionici i predstavnici svih dijelova hrvatskog društva. Osnovane su radne skupine, prema ciljevima politike Europske unije, poštujući načelo partnerstva, koje se temelji na pristupu višerazinskog upravljanja, a uključuje predstavnike s nacionalne te regionalne i lokalne razine kao i predstavnike gospodarskih i socijalnih partnera, civilnog društva, akademske i znanstvene zajednice, koji su sudjelovali putem četiri održane sjednice te niza sastanaka radnih skupina, dodali su.

19. srpanj 2024 12:53