Aktualno
StoryEditor

HT-ova mreža za internet stvari komercijalno dostupna početkom svibnja

27. Travanj 2018.

Hrvatski telekom (HT) predstavio je u petak novu mrežnu tehnologiju NB-IoT koja omogućuje povezivanje velikog broja IoT uređaja na hrvatskom tržištu, a ta će mreža komercijalno biti dostupna od početka svibnja, izvijestili su iz HT-a.

- Mrežnu tehnologiju NB-IoT ili Narrowband Internet of Things HT u Hrvatskoj uvodi prvi, a to će omogućiti revoluciju na hrvatskom tržištu interneta stvari-IoT ili Internet of Things, ističu iz HT-a, dodajući i da je ta tehnologija namijenjena uređajima koji nemaju potrebe za kontinuiranom povezanošću na mreži i šalju izuzetno male količine podatkovnog prometa bez potrebe za SMS, MMS ili glasovnom komunikacijom.

>>>HT ostvario dobit od 166 milijuna kuna

Vjeruju da će ta tehnologija i hrvatskim IT tvrtkama osigurati preduvjete za razvoj velikog broja IoT rješenja za domaće i inozemno tržište, jer je pogodna za primjenu u rješenjima poput sustava za pametno parkiranje, upravljanje otpadom, praćenje kvalitete zraka, praćenje stvari i pošiljaka, pametna brojila, kod sustava pametnog doma, sustava za praćenje zdravstvenog stanja i slično.

- HT želi potaknuti razvoj i korištenje tehnologije interneta stvari koja ima potencijal unaprijediti kvalitetu života, te smo stoga krenuli i komercijalno s infrastrukturom koja omogućuje daljnji razvoj i realizaciju novih pametnih IT rješenja, poručio je član Uprave HT-a za poslovne korisnike Saša Kramar, napominjući da je to sve to namijenjeno i privatnim i poslovnim korisnicima.

>>>Pametni gradovi ‘mrze’ gužve

Prednosti nove NB-IoT tehnologije su i u niskim troškovima i jednostavnom komunikacijskom modulu koji omogućuje izravno povezivanje senzora i drugih IoT uređaja na mobilnu mrežu, a osigurava i nisku potrošnju energije potrebne za rad IoT uređaja.

Ta je tehnologija utemeljena na globalnom industrijskom standardu za mobilne mreže i pruža prednosti rada u licenciranom komunikacijskom spektru, a za nju su se, kako kažu iz HT-a, kroz dugoročnu strategiju poslovanja opredijelili svi veliki telekom operatori.

25. lipanj 2022 01:56