Aktualno
StoryEditor

HŽ Putnički prijevoz i Altpro ugovorili posao vrijedan 11,9 milijuna kuna

11. Rujan 2017.

HŽ Putnički prijevoz i tvrtka Altpro potpisali su u ponedjeljak ugovor za nabavu opreme za sustav autostop u 48 vučnih vozila u vlasništvu HŽ Putničkog prijevoza vrijedan 11,9 milijuna kuna, čime će se podići sigurnost željezničkog prometa.

Ugovor se financira zajmom Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD), u sklopu projekta održivog razvoja hrvatskog željezničkog sustava. Autostop sustav upozorava strojovođu ili automatski koči vlak, ovisno o podacima o brzini vozila prikupljenih prilikom prolaska uz signalne oznake na pruzi, čime putovanje postaje sigurnije.

- Realizacijom ovog ugovora sva vozila HŽ Putničkog prijevoza imat će ugrađene autostop uređaje što bitno diže razinu sigurnosti prometovanja željeznicom. Dobro je što će sav posao odraditi domaće tvrtke, kazao je na potpisivanju ugovora direktor HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić.

>>>Splitski Promet i HŽ potpisali ugovor o uvođenju zajedničke mjesečne prijevozne karte

Direktor Altproa Zvonimir Viduka istaknuo je kako su autostop sustave tog proizvođača zadnjih šest godina ugradili neki od najpoznatijih svjetskih proizvođača željezničkih vozila poput Alstoma i CAF-a, te hrvatskih Končara i Gredelja.

Najavio je da Altpro sustav autostop uskoro kani ponuditi u Njemačkoj, Austriji i Rumunjskoj, a svoje tehnološke sustave već plasira u 47 zemalja. U očekivanju velikog interesa za autostop sustave, ta tvrtka u okolici Zagreba gradi razvojno-inovacijski centar za vozila gdje će razvijati i proizvoditi autostop sustave i njihove aplikacije za globalno tržište. U novom centru u planu je zapošljavanje 75 djelatnika.

- Nije jednostavno pobijediti na natječaju koji organizira IBRD. To pokazuje da su naše tvrtke stale uz bok vodećim svjetskim tvrtkama iz tog sektora, kazala je državna tajnica za promet Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Nikolina Brnjac.

24. travanj 2024 06:00