Aktualno
StoryEditor

HŽPP od Končar - Električnih vozila naručio četiri nova vlaka

21. Ožujak 2018.

HŽ Putnički prijevoz (HŽPP) i Končar - Električna vozila u srijedu su potpisali dodatak ugovoru za nabavu dizel-električnih motornih vlakova, kojim je osigurana proizvodnja četiri nova dizel-električna motorna vlaka, čija ukupna vrijednost iznosi 130,5 milijuna kuna bez PDV-a, izvijestili su iz HŽPP-a.

Dodatak ugovoru potpisali su predsjednik uprave Končar -Električnih vozila Ivan Bahun, a u ime HŽPP-a predsjednik uprave Željko Ukić te članovi uprave Mladen Lugarić i Damir Rubčić.

>>> Končar povećao izvoz za 21 posto 

Iz HŽPP-a ističu da su sredstva za vlakove osigurana zajmom Svjetske banke.

"Dodatak ugovoru izuzetno je važan za oba poduzeća jer će se novim vlakovima dodatno unaprijediti usluga HŽPP-a na zadovoljstvo putnika, a istovremeno se osigurava posao za domaću industriju. Ukupna vrijednost četiri nova vlaka iznosi 130,5 milijuna kuna bez PDV-a", navodi se u priopćenju HŽPP-a.

Kako najavljuju, prvi vlak bit će isporučen u roku od 14 mjeseci, a nakon toga svaki mjesec po jedan.

Proizvodnja četiri dizel-električna motorna vlaka nastavak je realizacije ugovora za nabavu vlakova koje su HŽ Putnički prijevoz i Končar - Električna vozila potpisali 2014. godine.

>>> U novom broju Lidera: HŽ Cargo - Teretni vlakovi stoje jer nema dovoljno ispravnih lokomotiva

Predsjednik uprave HŽPP-a Željko Ukić ističe da je obnova voznog parka jedan od prioriteta HŽ Putničkog prijevoza uoči predstojeće liberalizacije željezničkoga putničkog prijevoza.

"Danas imamo 24 nova vlaka kojima smo izuzetno zadovoljni zbog njihove pouzdanosti, a najvažnije nam je da dobivamo pozitivne informacije od naših putnika. Proizvodnjom novih vlakova osiguravamo posao domaćoj industriji, a njihovim uvođenjem u promet putnicima pružamo komfor koji zaslužuju", poručio je Ukić.

Predsjednik uprave Končar -Električnih vozila Ivan Bahun podsjetio je da je prvi dizel-električni motorni vlak, za koji je dobiven TSI certifikat koji potvrđuje da vlak udovoljava tehničkim specifikacijama za interoperabilnost, u prometu od 2016. godine.

>>> Sindikati: HŽ Cargo zakočen privremenom upravom, Vlada odgovorna za ‘kobne gubitke’

"Nastavkom proizvodnje novih vlakova osiguravamo visokokvalitetna radna mjesta u Hrvatskoj i doprinosimo razvoju industrije i gospodarstva te stvaramo nužne preduvjete za nastup na međunarodnom tržištu", rekao je Bahun.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture podržava obnovu i modernizaciju voznog parka, istaknula je državna tajnica za promet Nikolina Brnjac.

"Uz ulaganja u infrastrukturu, ova ulaganja višestruko će utjecati na razvoj gospodarstva i poticati zapošljavanje, doprinijet će kvalitetnijoj usluzi i kraćem vremenu putovanja za naše građane te povećanom mobilnošću. Uz sve to, dodatna vrijednost za naše putnike uvođenje je integriranog prijevoza, pri čemu će HŽ Putnički prijevoz imati našu podršku u zakonodavnom smislu, prvenstveno kroz zakon koji pripremamo koji će omogućiti bolju integraciju svih vidova prometa u cilju kvalitetnijega javnog prijevoza putnika", najavila je Brnjac.

>>> HŽ Putnički prijevoz i Altpro ugovorili posao vrijedan 119 milijuna kuna

Kako objašnjavaju iz HŽPP-a, novi dizel-električni motorni vlakovi bit će proizvedeni na jedinstvenoj platformi vlakova serije 6112 i 7023. , navodi se.

Dizel-električni motorni vlak za regionalni prijevoz serije 7023 je trodijelna dizel-električna niskopodna garnitura. Maksimalna brzina vlaka je 120 kilometara na sat, ima 167 sjedećih i 175 stajaćih mjesta. Garnitura je sastavljena od dva krajnja motorna vagona s upravljačnicom i srednjeg vagona. Opremljen je s četiri para dvokrilnih vrata, a vlak ima dvije rampe za ulazak i izlazak osoba u invalidskim kolicima te prostor za bicikle, stoji u priopćenju.

18. travanj 2024 22:38