Aktualno
StoryEditor

Industrijska proizvodnja raste 22. mjesec zaredom, u studenom poskočila za 7,1 posto

29. Prosinac 2016.

Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u studenome porasla 7,1 posto, što je njezin najveći skok od siječnja, a time je nastavljen rast proizvodnje već 22. mjesec zaredom.

U studenome je najviše, za 20,3 posto na godišnjoj razini, skočila proizvodnja energije, a s rastom od 12 posto slijedila je proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u četvrtak da je industrijska proizvodnja, prema kalendarski prilagođenim podacima, u studenome porasla za 3,7 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na studeni prošle godine skočila za 7,1 posto.

To je znatno brži rast nego mjesec dana prije, kada je proizvodnja porasla 1,8 posto na godišnjoj razini. To je i najveći skok proizvodnje od siječnja, kada je porasla 9,4 posto.

Tako je nastavljen trend rasta industrijske proizvodnje na godišnjoj razini, koji traje već 22. mjeseca zaredom, što nije zabilježeno još od 2007.

"Izvješćem za studeni potvrđen je trend pozitivnih godišnjih stopa rasta industrijske proizvodnje koji traje od veljače 2015. godine", navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

‘Krajem godine nastavlja se trend rasta industrijske proizvodnje koji kontinuirano traje gotovo dvije godine te će, prema našoj procjeni, ove godine biti ostvaren rast od oko četiri posto,‘ komentirao je direktora Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize u HGK, Zvonimir Savić.

Hrvatska industrija u minusu s godišnjim padom prometa od 5,9 posto

U studenome je najviše, za 20,3 posto na godišnjoj razini, skočila proizvodnja energije, a s rastom od 12 posto slijedila je proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju.

Proizvodnja intermedijarnih proizvoda porasla je, pak, za 6,6 posto, kao i proizvodnja kapitalnih proizvoda, dok je proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju ojačala 0,4 posto.

U prvih 11 mjeseci ove godine industrijska je proizvodnja porasla 4,1 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Tako je nastavljen trend rasta proizvodnje, koji traje već tri godine. Lani je, naime, industrijska proizvodnja porasla 2,6 posto, dok je godinu dana prije zabilježila rast od 1,3 posto.

"I u posljednjem ovogodišnjem mjesecu očekujemo nastavak pozitivne godišnje stope rasta ukupne industrijske proizvodnje. Tako će 2016. biti i treća godina zaredom koja nastavlja bilježiti ubrzavanje godišnje stope rasta što će, uz zadržavanje povoljnih trendova u inozemnoj potražnji, pozitivno doprinijeti očekivanom rastu BDP-a", zaključuju analitičari RBA.

16. srpanj 2024 20:12