Aktualno
StoryEditor

Irena Weber (HUP): Rigidno zakonodavstvo ne znači zaštitu radnih mjesta ni radnika

04. Listopad 2022.
Irena Weberfoto Ratko Mavar

Hrvatskoj je nužan moderan i fleksibilan Zakon o radu, koji odražava stvarno stanje na tržištu rada. Poslodavci već danas imaju ogroman problem s nedostatkom radnika. Zbog iznimno nepovoljnih demografskih trendova i iseljavanja bitka za zadržavanje talenata i kvalitetnih zaposlenika svakim danom će biti sve teža, poruka je Hrvatske udruge poslodavaca nakon održane sjednice Gospodarsko socijalnog vijeća na kojem se najveći dio vremena raspravljalo o izmjenama i dopunama Zakona o radu. 

Hrvatska udruga poslodavaca ne podržava predložene izmjene i dopune Zakona o radu iz principijelnih razloga obzirom da sadrže niz manjkavosti, odredbu koja diskriminira zaposlenike i ne pridonose modernizaciji  tržišta rada.

- Zakon uključuje i  odredbu kojom se članovima sindikata daju određene prednosti u odnosu na zaposlenike koji nisu članovi sindikata. To ne možemo podržati. Hrvatski poslodavci neće dijeliti svoje zaposlenike ovisno o time jesu li u sindikatu ili nisu. Mi nećemo isplaćivati zaposlenicima božićnice i nagrade ovisno o tome jesu li u sindikatu ili nisu tako da ćemo u praksi ispraviti nepravdu koja se pokušava implementirati u ovaj zakon o radu - istaknula je glavna direktorica Hrvatske udruge poslodavaca, Irena Weber.  

Naglasila je da poslodavci inzistiraju na novom Zakonu o radu te da su s resornim ministrom Marinom Piletićem dogovorili da se odmah kreće u izradu novog propisa. 

- Radno aktivni ljudi se iseljavaju u zemlje s fleksibilnim radnim zakonodavstvom što dokazuje ono na što poslodavci dugo upozoravaju: rigidno zakonodavstvo ne znači zaštitu radnih mjesta ni radnika; dapače fleksibilan zakon pomaže otvaranju novih radnih mjesta, napredovanju zaposlenika i rastu njihovog standarda, ali i plasmanu novih investicija - komentirala je Weber. 

Među glavnim zahtjevima HUP-a su olakšanje sklapanja i raskidanja ugovora o radu, fleksibilizacija rada na određeno radno vrijeme, pojednostavljenje odredbe o radnom vremenu te uređivanje rada na daljinu i rada od kuće, kao i niz drugih okolnosti koje su prisutne na tržištu rada. 

25. travanj 2024 21:41