Aktualno
StoryEditor

Istra uživa spektakularnu, rekordnu turističku sezonu

27. Srpanj 2017.

U srijedu je prvi puta u povijesti istarskog turizma na tom poluotoku boravilo 300 tisuća gostiju, a od početka godine ostvareno više od 13 milijuna noćenja, što je dva milijuna više nego u istom lanjskom razdoblju, pokazuju podaci Turističke zajednice Istarske županije.

Direktor te zajednice Denis Ivošević ističe da se radi o postignuću koje u povijesti turizma Istre dosad nije zabilježeno.

Velike brojke

Nijemci su, kao i do sada, ostvarili najveći broj noćenja, s time da su od početka godine "narasli" za čak 31 posto te ostvarili 3,9 milijuna noćenja što je gotovo milijun noćenja više u odnosu na 2016. godinu. To predstavlja polovicu od ukupnog povećanja od dva milijuna noćenja. Velik rezultat imaju i Austrijanci s 200 tisuća noćenja više te Slovenci sa 160 tisuća noćenja više nego lani.

>>>Korotaj: Oni koji će u turizmu biti nezadovoljni ove godine nek’ promijene biznis

"Velike brojke očekivano su ostvarene i s takozvanih sekundarnih tržišta kao što su Poljska s 31 posto više noćenja, Ujedinjeno Kraljevstvo s povećanjem od 33 posto u odnosu na lani, Danska sa 17 posto više, Švedska s 20 posto te Norveška s 24 posto više. Gosti iz tih zemalja su zahvaljujući pokretanju novih avio linija uvelike pripomogli postizanju tih rezultata", kaže Ivošević.

Samo u srpnju u Istri je ostvareno 6.480.132 noćenja odnosno 12 posto više u odnosu na lanjske brojke te 895.281 dolaska, odnosno osam posto više nego lani.

>>>Turisti povećavaju broj ljudi u Istri za 123 posto, potrošnju hrane i pića oko 391 posto

"Prema takvoj dinamici izvjesno je očekivati da će se srpanj sasvim približiti brojkama iz kolovoza, a to je više od milijun dolazaka u jednom mjesecu te se primaći realizaciji od 8 milijuna noćenja, nakon što je lani zabilježeno 7,18 milijuna", najavljuje Ivošević.

Najuspješnija i najposjećenija regija u Hrvatskoj

Ističe kako prema tim rezultatima Istra čvrsto drži poziciju najuspješnije i najposjećenije regije u Hrvatskoj.

>>>U Istarskoj županiji u lipnju milijun noćenja više nego lani

"Osim privlačnosti zbog svojih brojnih aduta, dobri rezultati ostvareni su prije svega u predsezoni zahvaljujući učinkovitoj organizaciji i pripremi sezone te dugogodišnjoj kvalitetnoj suradnji između javnog i privatnog turističkog sektora. Stoga ova statistika ne predstavlja puko brojanje dolazaka i noćenja, već je odraz rada dobro posložene i organizirane turističke destinacije", zaključuje Ivošević.

19. travanj 2024 16:46