Aktualno
StoryEditor

Iva Marđetko Mateš: U idućim godinama interes za dolarom neće jenjavati

18. Svibanj 2019.

Prema najnovijem USDA WASDE izvještaju cijene svih žitarica na CME-u bilježe pad. Cijena kukuruza je pala 8 usd/st, sojinog zrna i sojine sačme 12 usd/st. Nakon naglog pada uslijedio je i snažan skok cijene sojine sačme koja se u samo par sati „vratila“ tj. porasla za oko 10 usd/st.

Današnja cijena se kreće oko 320 €/t FCA Koper, gmo, minimalno 45,% proteina.

Izvještaji objavljuju niži izvoz kukuruza, te visoke zalihe i visok postotak sadnje što bi u konačnici trebalo rezultirati velikim količinama. USDA predviđa porast proizvodnje kukuruza u Brazilu i Argentini te očekuje rekordnu žetvu u Južnoj Americi.

Prema svim pokazateljima proizvođači žitarica će bilježiti izuzetnu proizvodnu godinu stoga iduće godine ne bi trebalo biti brige oko nestašice bilo koje robe na globalnom tržištu.

Razgovori  između SAD-a i Kine  za sada nisu ništa riješili što negativno djeluje na sojino zrno. Amerika propušta vrlo velike poslove i prodajne količine sojinog zrna i šećerne trske.

U Peruu prosječan dan ribolovnog ulova kreće se oko  50 000 mt,  što po tjednu iznosi  512 000 mt, oko 450 brodova dnevno ide u ribolov. Predviđena količina ribljeg brašna kreće se oko 116 000 mt i 17 800 mt ribljeg ulja.

Kina ima ogromne zalihe ribljeg brašna stoga se novi poslovi sklapaju polako. Istovremeno problem oko afričke svinjske gripe ne jenjava. Prodavatelji i kupci će biti koncentrirani na sezonu kineske akvakulture kako bi vidjeli sam napredak i potražnju za ribljim brašnom.

Na valutnim tržištima američka valuta je i dalje najunosnija valuta od svih svjetskih sigurnih valuta. Referentne kamatne stope u SAD-u su više od japanskih, europskih i švicarskih te su radi toga kamatne stope na kupnju dolara pozitivne. U idućim godinama interes za dolarom neće jenjavati te će biti  veći od interesa za ostalim valutama što će rezultirati dodatnim jačanjem američke valute.

23. veljača 2024 21:12