Aktualno
StoryEditor

Ivan Burazin: Šteta što u Hrvatskoj nema investicijskih dionica

26. Svibanj 2017.

Kodiraj bilo gdje, u bilo kojem trenutku i s bilo kojeg računala. Neupućenima bi se činilo samorazumljivo da je, jednom kad imaš računalo i znaš programirati, to sasvim jednostavno i lako. Međutim, nije baš. No nije dugo trebalo da se nađe odgovor na to – domaći startup Codeanywhere organizatora konferencije Shift Ivana Burazina rješava taj problem i developerima omogućuje da rade u oblaku s bilo kojeg računala koje ima internet. Dakle, daje im slobodu.

– Kad smo moj partner Vedran Jukić i ja krenuli u ovo, nismo mnogo razmišljali gdje ćemo završiti. Vedran je izmislio taj softver, napravio ga je za sebe. Otprilike u isto vrijeme Google je kupio jednu tvrtku iz koje je nastao danas famozni Google Docs. Kad sam shvatio da Vedranov softver pruža istu uslugu specifično za programere, rekao sam: ‘To je čudo! Moramo to razvijati dalje!‘ Vedran nije baš vjerovao da možemo nešto napraviti, ali meni se činilo da je aplikacija koju je napravio predobra da propadne. Zato mi je dao pola udjela u društvu i priliku da nešto napravim. Lagano smo krenuli, tek dvije godine nakon starta počeli smo raditi s pravim zamahom. Od ničega smo napravili nešto i to je najveća prednost softverske industrije – rekao nam je Burazin.

Tvrtka u San Franciscu

Codeanywhere rješava problem konfiguracije računala za potrebe programiranja i umjesto da korisnik to sam radi satima, njihov softver prilagodi kompjuter u manje od 60 sekundi. Pritom funkcionira u oblaku, pa tako developer može raditi s bilo kojeg uređaja povezanog s internetom i pritom ima pregled promjena koje unose drugi članovi tima. Ukratko, danas najtraženijem kadru Codeanywhere pruža mogućnost da radi u bilo kojem okružju i na bilo kakvoj konzoli, uključujući i mobilne uređaje.

>>> Leopold Botteri: Nastalo iz dišpeta, Uje danas stvara premium brendove

Naravno, počeci nisu bili jednostavni. Razvoj bilo kakvog proizvoda, pa i softverskog, traži ulaganja, a zbog nedostatka interesa domaćih ulagača u takvu vrstu proizvoda morali su potražiti investiciju u SAD-u. Ekipa Codeanywherea izlagala je na Techstarsovom Boston Demo Dayu i Disrupt New Yorku te je uspjela prikupiti 600 tisuća dolara od tvrtke World Wide Web Hosting. Nakon što su došli do prve investicije, morali su otvoriti tvrtku u inozemstvu.

– Neke mogućnosti za investitore uopće ne postoje u hrvatskom zakonodavstvu. Recimo, nema mogućnosti investicijske dionice, koja se različito naplaćuje od obične ili koju investitor nakon nekog vremena vraća vlasniku. A osim toga stranim je investitorima zgodnije poslovati u inozemstvu. Na početku smo imali veliki problem bojazni za sigurnost ulaganja, jer investitori nisu vjerovali da mogu prepustiti kod nekome iz Hrvatske. Možda je malo uvredljivo, ali je razumljivo. Zato smo morali otvoriti tvrtku u San Franciscu – rekao nam je Burazin.

Prerasli početke

Domaći startup Codeanywhere Ivana Burazina i Vedrana Jukića omogućava developerima da rade u oblaku s bilo kojeg računala koje ima internet, bilo gdje da su na svijetu, odnosno rješava problem konfiguracije računala u manje od 60 sekundi.

Oba osnivača još imaju vlasničke udjele, ali u manjem dijelu, jer su investitori postali suvlasnici da osiguraju kontrolu nad investicijom. – Softver se u potpunosti proizvodi u Hrvatskoj, u splitskoj tvrtki čije usluge kupuje Codeanywhere iz San Francisca. Na takav način rade i drugi hrvatski tehnološki startupovi, tvrtka je u inozemstvu, tamo stvara prihod i prikuplja investicije, a od hrvatske tvrtke kupuje uslugu – ispričao je osnivač Codeanywherea, dodavši da je zbog kontakta s investitorima na putu izvan Hrvatske u prosjeku šest mjeseci na godinu.

Ukupno su dosad prikupili 850 tisuća dolara investicija, a biznis su doveli do blage profitabilnosti. Kako kaže Burazin, prerasli su početnu fazu u kojoj je bilo straha hoće li opstati, jer su pametno uložili prikupljene investicije. U ovom trenutku, Codeanywhere ima više od 820 tisuća korisnika, a Burazin vjeruje da će prijeći milijun tijekom ljeta. A gdje će biti za pet godina? Na vrhu svijeta ili…?

– Za Codeanywhere mjerimo dosta parametara, ali iz financijske perspektive plan je ove i iduće godine udvostručiti prihode. Strateški, namjeravamo stvoriti nove srodne proizvode. Za pet godina vidim Codeanywhere kao jednu od vodećih tvrtki na svijetu koje nude rješenja orijentirana developerima – rekao nam je Burazin.

Poticaj startupovima

BurazinPosebno je interesantno što je Burazin jedan od osnivača udruge Shift i organizator konferencije istoga imena koja se godišnje održava u Splitu i koja je vjerojatno najvažnija i najpoznatija startup-konferencija u regiji. Moglo bi se reći da je startup Codeanywhere Burazina i Jukića nastao u okrilju Shifta ili točnije rečeno paralelno s njim te da im jedno iskustvo nadopunjuje i dograđuje drugo.

– Do ideje za Shift došli smo obilazeći konferencije u inozemstvu. Jednostavno smo shvatili da takve konferencije u Hrvatskoj nema i da bismo je mogli sami napraviti, pa smo to i učinili prije šest godina. Te prve godine uspjeli smo napraviti solidnu konferenciju, iako je bilo teško naći i sponzore i govornike, jer nam mnogi nisu vjerovali da je moguće napraviti takvu konferenciju u Hrvatskoj. Kad smo je napravili, sponzori i sudionici očekivali su da nastavimo, pa je tako iz godine u godinu rasla. Imali smo i natjecanja startup-projekata na kojima su pobijedili neki od domaćih najvećih i najpoznatijih startupova, kao što su Bellabeat, Photomath, Oradian, a koji su danas velike tvrtke – ponosan je Burazin na svoj doprinos razvoju domaće startup-scene.

Dodaje da su na konferenciju Shift uvijek gledali kao na doprinos zajednici, način da iskoriste kontakte, znanja i iskustva i dovedu stručnjake iz Silicijske doline u Hrvatsku, da ih mladi imaju priliku upoznati i da se uvjere da je moguće uspjeti. – Osim što smo domaćim ljudima otvorili oči, otvorili smo ih i strancima iz Europe i Silicijske doline koji su gostovali na konferenciji. Stranci su se uvjerili da u Hrvatskoj postoje znanje, stručnost i inovativnost – istaknuo je Burazin. Promjena od čiste startup-konferencije prema konferenciji namijenjenoj developerima razumljiva je kao i razvoj Codeanywherea od startupa s kvalitetnim rješenjem za programiranje u oblaku prema tvrtki koja razvija različita softverska rješenja za programere. Planovi su im veliki, ali u svijetu startupova i samo na jedan način: ‘Think big or go home!‘

20. travanj 2024 02:24