Aktualno
StoryEditor

Jačanje izvoza: Dalić poduzetnicima dodijelila ugovore vrijedne 14,5 milijuna kuna

02. Veljača 2018.

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić sudjelovala je u petak na okruglom stolu "EU fondovi i izvoz" gdje je dodijelila 23 ugovora poduzetnicima ukupne vrijednosti 14,5 milijuna kuna. Ustvrdila je kako su EU fondovi važni za jačanje izvoza.

- Tijekom protekle godine značajno se intenzivirao postupak dodjele bespovratnih EU sredstava. Tako je tijekom 2017. godine Ministarstvo dodijelilo ukupno 1791 potporu za poduzetnike i  poduzetničku infrastrukturu vrijednu 2,23 milijarde kuna -  rekla je ministrica te dodala kako je u posljednjem istraživanju koje su proveli među korisnicima bespovratnih potpora čak 83 posto poduzetnika istaknulo da su dosadašnji natječaji obuhvatili njihove potrebe, a 79 posto poduzetnika ponovno bi se javilo na tendere.

Dodijeljeno 23 ugovora

U sklopu trajno otvorenog poziva "Internacionalizacija poslovanja malih i srednjih poduzeća" potpisano je 23 ugovora ukupne vrijednosti 14,5 milijuna kuna. Cilj tih ugovora je povećati sposobnost hrvatskog gospodarstva za sudjelovanje na globalnim tržištima te pridonijeti povećanju udjela malih i srednjih poduzeća u ukupnom izvozu roba i usluga poboljšanjem uvjeta za njihov rad u međunarodnom okruženju.

Ministrica Dalić ugovore je dodijelila poduzetnicima iz tvrtki: Microblink d.o.o, Multicom d.d.o, OREŠKI STOLARIJA, PRESENTA NOVA d.o.o., Sigmun Max d.o.o., P.E.S.-ZAGREB d.o.o, Kim natura d.o.o., Stražaplastika d.d., Sabero d.o.o, Birotehnik d.o.o, Olival d.o.o, New Bakery d.o.o., Bulb d.o.o., Zagrebtrans d.o.o.,  LABINPROGRES - TPS D.O.O.,  Agroklud d.o.o., Lentismed d.o.o, DIZZ CONCEPT D.O.O, DATA- BAK D.O.O., MAREX ELEKTROSTROJ D.O.O., FRIGO PLUS  D.O.O., AZONPRINTER D.O.O., ANALYTICOM D.O.O.

Nakon svečane dodjele ugovra poduzetnicima uslijedio je okrugli stol na temu EU fondova te izvoza.

Okrugli stol “EU fondovi i izvoz“

Nataša Mikuš Žigman, državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta kazala je kako je Ministarstvo zadovoljno dosadašnjim ostvarenjima.

- Radimo na uspješnom korištenju EU programa, to je jedan od prioriteta Vlade. Putem bespovratnih sredstva se može jačati konkurentnost poduzeća na globalnom tržištu – kazala je Mikuš Žigman te naglasila kako je dodjeljeno potpora u vrijednosti od 2,23 milijarde kuna, što je bitno povećanje od prethodne godne. Također je istaknula kako se nada da će poduzetnici s ovim sredstvima postići bolje rezultate te pojačati tehnološke kapacitete i imovinu. Kao negative strane  korištenja sredstava iz EU fondova navela je administrativne zahtjeve koje je potrebno ispuniti.

- Mogu najaviti kako će kroz destak dana biti dostupni vaučeri kroz koje će se objaviti novi pozivi poduzetnicima te dodijeliti nova sredstva – kazala je Nataša Mikuš Žigman.

Hrvoje Dolenec, glavni ekonomski analitičar Zagrebačke banke kazao kako je bankarskom sektoru u interesu da se pomogne izvoznicima te istaknuo kako oni pokazuju najbolje rezultate.

Miroslav Poljak, (Hrvatski izvoznici), član Uprave Končar Elektroindustrija d.d. kao višegodišnji uspješni korisnik EU sredstava komentirao je aktualne projeke koje realiziraju uz pomoć EU sredstava te s izazovima s kojima se susreću izvoznici.

- Imamo 3700 zaposlenih, a prihod od 2,8 milijarde kuna. Više od polovice poslovanja odnosi se na izvoz. Jedan od najvećih indirektnih pokretača izvoza je razvoj te ga je stoga važno poticati - kazao je Poljak.

Zoran Vujčić, direktor tvrtke Multicom d.o.o kao korisnik bespovratnih sredstava za internacionalizaciju poslovanja istakao je da je hrvatsko tržište malo te kako se nužno okrenuti izvozu kako bi tvrtka poslovala uspješno.

- Morate ići na strana tržišta, to je ideja cijele priče, da se obilaze sajmovi. Tek kada snimite situaciju dosta toga saznate. Naša tvrtka sredstva će upotrijebiti za predstavljanje nekih naših rješenja na sajmovima – kazao je Vujčić.

Marijan Pojatina, predsjednik Uprave tvrtke Olival d.o.o. kao dugogodišnji korisnik bespovratnih sredstava MGPO-a ustvrdio je kako su u tvrtci završili izgradnju kapaciteta te opremili novi pogon.

- Cilj nam je okrenuti se zapadnoeuropskom tržištu jer smatramo kako je naše tržište premalo. Plasirat ćemo proizvode u Europu i nadamo se uspjehu – zaključio je Pojatina.

19. travanj 2024 03:38