Aktualno
StoryEditor

Jednoglasna odluka: 12 izraelskih borbenih zrakoplova stiže u Hrvatsku

29. Ožujak 2018.

Vlada je u četvrtak jednoglasno donijela odluka o nabavi 12 zrakoplova F-16 C/D Barak, koji će Hrvatsku kroz deset godina stajati 2,9 milijardi kuna, pri čemu je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević ocijenio kako je to jedna od najvećih odluka u obrambenom resoru nakon završetka Domovinskog rata.

- Ovo je povijesni dan za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo. Ova odluka je investiranje u sigurnost Republike Hrvatske, ona je priuštiva i najbolja  za nas, rekao je Krstičević.

>>>Vlada sutra odlučuje o izraelskim F-16 avionima koji će nas kroz 10 godina koštati 2,9 milijardi kuna

Odluka Vlade o kupnji moderniziranih borbenih zrakoplova F-16 C/D Barak uslijedila je nakon što je u utorak Vijeće za obranu to jednoglasno preporučilo na temelju prezentacije Stručnog povjerenstva Ministarstva obrane.

U izraelskoj ponudi predviđena je isporuka 12 aviona (deset jednosjeda i dva dvosjeda) s NATO kompatibilnom opremom i naprednim avionskim sustavima, osobnom opremom pilota, F-16 simulator letenja, obuka pilota i tehničkog osoblja u Izraelu po načelu "obuka obučavatelja", inicijalni paket pričuvnih dijelova, paket opreme za zemaljsku potporu letenju, inicijalni paket naoružanja, izgradnja i prilagodba infrastrukture te tri godine cjelokupne logističke potpore.

>>>Tabak: Iza odluke o izraelskim F-16 puno otvorenih pitanja, stvari koje traže objašnjenje

To uključuje nazočnost instruktora ponuditelja u Hrvatskoj radi pomoći u održavanju i osposobljavanju osoblja, također po načelu "obuka obučavatelja“ te transport dijelova i opreme prema definiranom rasporedu, navode iz MORH-a. Predloženi koncept za potporu i održivost aviona F-16 podrazumijeva, uz ugovornu logističku potporu u Hrvatskoj, i inženjersku potporu u Izraelu.

>>>Krstičević: Donijeli smo povijesnu odluku o zadržavanju sposobnosti nadzora zračnog prostora

Na ponuđenim avionima provedene su višestruke nadogradnje i modernizacija sustava i strukture aviona, što osigurava da su avioni na visokoj tehnološkoj razini. Ponuđeni avioni bit će isporučeni s resursom od 3000 efektivnih sati naleta što je, prema stručnim projekcijama korištenja u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu, dostatno za idućih 25 godina.

23. travanj 2024 13:34