Aktualno
StoryEditor

Jeremy White: Umjetna inteligencija neće nam biti nadređena

22. Travanj 2018.

Jeremy White jedan je od glavnih predavača na konferenciji ‘Win- Days18‘ koja će se održati od 24. do 26. travnja u Poreču. Izvršni je urednik svjetski poznatoga tehnološkog magazina Wired te već petnaest godina živi i radi na vrelu inovativnih tehologija koje mijenjaju poslovanje, ali i svakodnevni život čovječanstva. Osim prepoznavanja najnovijih trendova u umjetnoj inteligenciji, internetu stvari i ostalim pametnim tehnologijama te analize njihova utjecaja na korisnike i biznis izvršni urednik Wireda preuzeo je ulogu svojevrsnog mesije koji planetom širi poruku da digitalizaciju treba svesrdno prihvatiti bez straha. Upravo se to očituje i u razgovoru koji smo s njime poveli o novim tehnologijama, rizicima sve većeg rasta umjetne inteligencije (AI) i tehnoloških čuda koja nas očekuju.

>>> U novom broju Lidera: I hrvatske tvrtke plivaju u kešu

Kako izgleda običan radni dan izvršnog urednika Wireda? Dočekuje li vas svako jutro na radnom stolu gomila kutija puna zanimljivih gadgeta i zamolbi da recenzirate te proizvode?

U idućih pet godina svjedočit ćemo velikom napretku umjetne inteligencije i strojnog učenja. Sada smo u fazi Fordova Modela T. Međutim, uskoro ćemo razgovarati s računalima, kućama, automobilima i oni će nas potpuno razumjeti. Upotreba tipkovnice ili ekrana na dodir činit će se kao ostavština iz prapovijesti.

– Nažalost, ne dočekuje me baš svakog jutra, ali, istina, u Wiredovu londonskom uredu dobivamo mnogo novih proizvoda. Zaista je veliko zadovoljstvo isprobavati najnovije tehnologije prije nego što ih ostali imaju priliku vidjeti, ali to znači i da moramo jako ozbiljno prionuti na recenziranje. Wired mora uvijek otići korak dalje. Naprimjer, kad recenziramo podvodni MP3, angažiramo i ekipu profesionalnih sinkroniziranih plivača da ga testiraju za nas. Kad smo recenzirali vodootporne zvučnike s tehnologijom Bluetooth, pričvrstili smo ih za kanu olimpijskih kanuista i poslali ih da se spuste s njima niz brzace. Užitak je mojeg posla i veliki raspon proizvoda kojima se bavimo: jedan trenutak razgovaram s nekim o mobilnim telefonima, a već sljedeći razgovor vodim s tvrtkom koja proizvodi podmornice za osobnu uporabu. Posao ima i negativnu stranu – zatrpan sam e-porukama i pozivima oglašivača.

Budući da se tehnološkim područjem bavite već 15 godina, imate dobar uvid u ono što se događa u tom sektoru. Promjene su sve brže. Što je sljedeća velika promjena koju možemo očekivati u svakodnevnom životu? Što će se od pompozno najavljivanih tehnoloških čuda ubrzo ostvariti?

– Promjene se nikad neće događati tako sporo kao danas. Stopa promjena samo će se ubrzavati. Ako mislite da sada sve teče prebrzo, samo pričekajte dok cijeli svijet ne ode online. Trenutačno na internet nije povezana čak ni polovina svjetske populacije. U idućih pet godina svjedočit ćemo velikom napretku umjetne inteligencije i strojnog učenja. Ovo je tek početak, sada smo u fazi Fordova Modela T. Međutim, uskoro ćemo razgovarati s računalima, kućama, automobilima i oni će nas potpuno razumjeti. Upotreba tipkovnice ili ekrana na dodir činit će se kao ostavština iz prapovijesti.

>>> Gordana Kovačević: Predlažem premijeru da 5G tehnologiju proglasi strateškim projektom

Jesu li već pred vratima nove disruptivne tehnologije kojih bi trebao biti svjestan svaki poduzetnik?

– To će svakako biti komercijalna uporaba blockchaina i skorašnja kvantna računala te njihova potencijalna sposobnost da razbiju enkripcije koje su se dosad smatrale neprobojnima, i to u samo nekoliko dana ili mjeseci.

‘Ne ulazimo u mračan, opasan vrli svijet, nego svijet pun novih prilika‘, tako ste opisali budućnost. Ipak, smatrate li da su munjevit razvoj AI-ja i brzorastuća ovisnost ljudi o tehnologiji dugoročno nekakva prijetnja čovječanstvu?

– Ne. Zar je upitno jesmo li trebali izumiti stroj za čišćenje pamuka ili parni stroj? Naravno da nije. To je kao da pitate je li vatra loša. Jasno je da nije, ali može se upotrebljavati i u dobre i u loše svrhe. Upravo je tako i s umjetnom inteligencijom.

Umjetna inteligencija postaje sve inteligentnija. Čak ni najbolji inženjeri u Silicijskoj dolini više ne razumiju posve ‘jednostavne‘ algoritme Googleove Alphe Go, bar tako prenose mediji. S velikom strepnjom govori se o tome da će AI nadići ljudsku inteligenciju. Je li realističan scenarij u kojem će AI šefovati u tvrtkama, biti naš liječnik?

– Nije. Umjetna inteligencija neće nam biti nadređena, ali na svim tim područjima bit će vrlo vrijedan alat.

 

Cijeli intervju pročitajte u novom broju tiskanog ili digitalnog Lidera.

24. lipanj 2024 03:17