Aktualno
StoryEditor

Jesu li električne četkice za zube bolje od klasičnih?

13. Veljača 2017.

Nitko ne može micati rukom 30.000 puta u minuti, brzinom kojom vibrira električna četkica za zube, no to ne znači da su takve četkice uvijek bolji izbor od ručnih, kaže Thomas Wolf iz Udruge njemačkih stomatologa.

"Mehaničko uklanjanje zubnog plaka je najvažnije", objašnjava. "I zapravo se sve svodi na to koliko dobro netko koristi svoju četkicu za zube, neovisno o tome je li električna ili ne".

Iako neka ispitivanja pokazuju da ljudi koji su vješti u korištenju električne četkice mogu ukloniti više naslaga od onih koji se koriste ručnim četkicama, "razlika nije toliko velika da bi stomatolozi preporučili isključivo električne", rekao je Wolf.

Najvažnije je očistiti sve zube sa svih strana, a nije naodmet ni kasnije četkicom protrljati jezik nekoliko puta, zaključuje Wolf.

Učinkovita tehnika četkanja podrazumijeva da četkicu treba držati pod kutom od 45 stupnjeva, pola na zubnom mesu, pola na zubu i kružnim pokretima malim pritiskom prati zub po zub.

No treba voditi računa o tome da su vlakna četkice što mekša i glava četkice dovoljno mala da se uspije doprijeti i do zadnjih zuba sa stražnje strane.

Električna četkica preporučuje se svim pacijentima koji nemaju strpljenja za “dugotrajno” četkanje i kojima je pranje stražnjih zuba otežano zbog njihova udaljenog položaja u ustima.

Prednost električne četkice je i "oralni tuš" kojim se vrlo učinkovito čiste interdentalni prostori, a mana joj je visoka cijena.

 

09. prosinac 2022 06:00