Aktualno
StoryEditor

Kajkavci u Lisinskom

27. Veljača 2017.

U Zagrebu će se 19. ožujka održati fešta ‘Kajkavci u Lisinskom‘, kulturno zabavni i edukacijski događaj čiji je svrha zajedničko predstavljanje i povezivanje domaćina Grada Zagreba i pet kajkavskih županija, a sve u organizaciji Radija Kaj.

- Bit će predstavljanje naših toplica, zdravstvenog i cikloturizma, naša obiteljska poljoprivredna gospodarstva predstavit će svoje proizvode - najavio je direktor Radija Kaj, Drago Gradečak.

Elizabeta Dolenec, turistička direktorica grada Varaždina, također je najavila prezentaciju turističkog potencijala Varaždinske županije Zagrepčanima.

- Vezani smo za turizam grada Zagreba, posebice za strane goste i tom prilikom predstavit ćemo našu turističku ponudu, predstavit ćemo Unesco zaštićene proizvode, a to su lepoglavska čipka, lončarstvo i licitari. Tu su naravno i naši zaštićeni prehrambeni proizvodi, kao što su bučino ulje i varaždinsko zelje, - rekla je.

Kad je riječ o Međimurju, glazbeni ambasador će biti  Žiga i predstavit će kontinentalni turizam.

- Mislim da treba razvijati našu etno gastronomiju, naše turističke potencijale, naše proizvode koje razvijaju obiteljsko poljoprivredna gospodarstva i onda to sve ukomponirati s jednom dobrom zabavom koja će biti prezentacija glazbe i scenskog stvaralaštva - poručio je Matija Posavec ispred Međimurske županije.

"Kod nas u Zagorju ‘Kaj‘ je više od riječi, način življenja, način kulture, to je način poštivanja naših predaka i svega onoga što su radili," rekao je Željko Kolar.

Zeleni prsten

Župan Stjepan Kožić kazao je da se kroz projekt "Kajkavci u Lisinskom" želi pokazati tradiciju Zelenog prstena Zagrebačke županije jer turisti koji dolaze u Zagreb rado posjećuju i susjedne gradove.

- Ono na što smo posebno ponosni su naše robne marke, sir Dragec, jabuka Sunčana, vino i ostale robne marke. Također će obiteljska poljoprivredna gospodarstva biti prisutna, ali ćemo i kroz ono što pokazujemo, pokazati tradiciju Zelenog prstena, rekao je zagrebački župan.

U ime Krapinsko-zagorske županije obratio se Željko Kolar podsjetivši da se na Trgu bana Jelačića već godinama održava manifestacija "Sto posto zagorsko" i da velik broj Zagoraca svaki dan ide u Zagreb na posao.

- Ono što će predstaviti naša županije je jedan splet prepoznatljivosti koje Zagorje ima, dakle govorimo o našoj tradiciji i kulturi koja će ići kroz glazbeni i recitatorski i književni dio – najavio je Kolar.

Milan Bandić gradonačelnik grada Zagreba zahvalio se direktoru "Kaj-a" na projektu i promicanju zajedništvu sjevernih županija. U ovih šest županija spada 20 posto površine Hrvatske i u njima boravi preko 50 posto stanovništva, a u strukturi one čine 60 posto gospodarstva.

- Ovaj grad su gradili i grade najbolji sinovi i kćeri Hrvatske i van Hrvatske koji su našli svoje gnijezdo u gradu Zagrebu, kazao je Bandić.

Župan Križevačko-koprivničke županije, Darko Koren, nije bio na predstavljanju projekta zbog obaveza.

08. prosinac 2023 21:56