Aktualno
StoryEditor

Kako će objava kvartalnih financijskih izvještaja utjecati na cijenu dionica?

10. Listopad 2016.
Piše:
Trading Room

Sezona objave kvartalnih financijskih izvještaja je pred nama. Tijekom mjeseca objavljivat će se financijski izvještaji za treći kvartal (Q3/2016) za američki korporativni sektor te će cijene dionica biti najviše pod utjecajem zarada velikih korporacija. Dodatnu volatilnost i neizvjesnost tržišta će osjećati kako se budu bližili izbori za predsjednika u SAD-u. S&P 500 indeks se nalazi svega 1.6% od svog povijesnog vrha kojeg je dosegnuo u kolovozu, a valuacija dioničkog tržišta je prilično visoka i nalazi se iznad povijesnih prosjeka što stvara pritisak na daljnji rast indeksa. Zarade korporativnog sektora padaju već nekoliko kvartala zaredom i može se reći da su zarade korporacija u SAD-u u nekoj vrsti dugogodišnje recesije. Bildanjem zarada kroz otkup vlastitih dionica (buy back program) samo se prividno povećavaju zarade kompanija jer se ukupan profit dijeli na manji broj dionica pa dolazimo do većih zarada po dionici. Naizgled sve izgleda odlično ali to dugoročno nije održiv model. Pogledajmo kako stoji najpoznatiji globalni dionički indeks, S&P 500.

Optima trader

Trenutna valuacija S&P 500 indeksa je prilično visoka. Dividendi prinos iznosi 2.04% što i nije strašno nisko, dok je budući omjer cijene i zarada (P/E) visokih 17 a povijesni prosjek je na oko 15. Omjer cijene i zarade jednostavno nam govori za koliko godina bismo povratili investiciju ako bi cijena i zarade ostale na istoj razini. Iako oko toga koja razina je podcijenjena/precijenjena postoji dosta kontroverzi, pokazatelj ima svoju vrijednost i više prednosti nego nedostataka. Prema podacima Thomson Reutera, analitičari očekuju pad zarada od 0.7% u trećem kvartalu u odnosu na godinu prije. Ali pad će vjerojatno biti nešto manji ili čak i pozitivan jer su očekivanja analitičara dosta nisko postavljena a i veći broj kompanija nadmaši očekivanja. Od početka pa do kraja objave kvartalnih rezultata, prognoze zarada za S&P 500 kreću se oko 3.4% od 2002. godine. Ako bi se ovaj statistički podatak pokazao točnim, onda se može očekivati rast zarada od 2.7% što bi moglo potaknuti rast cijena dionica. Izgledan je i rast prihoda kompanija za 2.5% što je prvi rast na godišnjoj razini od 2014. godine. Nastavak rasta cijene energenata svakako će se pozitivno odraziti na prihode i profite kompanija iz energetskog sektora.

Objava kvartalnih financijskih izvještaja

Počinje objava financijskih izvještaja za treći kvartal, te donosimo pregled najzanimljivijih kompanija (sa tržišnom kapitalizacijom preko jedne milijarde USD) koje su na rasporedu tijekom tjedna. Cijene dionica idućih tjedana bit će pod najvećim utjecajem objave kvartalnih financijskih rezultata i očekivanja analitičara. Od većih korporacija sezonu objave tradiocionalno započinje Alcoa Inc. (NYSE:AA) u utorak prije otvaranja tržišta.

Utorak: Aerojet Rocketdyne Holdings, Inc. (AJRD), Alcoa Inc. (AA), Bank of the Ozarks, Inc. (OZRK), Barracuda Networks, Inc. (CUDA), Blackhawk Network Holdings, Inc. (HAWK), Fastenal Company (FAST) Srijeda: Cepheid (CPHD), Cohen & Steers, Inc. (CNS), CSX Corp. (CSX) Četvrtak: BancFirst Corporation (BANF), Delta Air Lines, Inc. (DAL), First Republic Bank (FRC), Marriott Vacations Worldwide Corp. (VAC), MGIC Investment Corp. (MTG), PacWest Bancorp (PACW), Progressive Corp. (PGR), Wynn Resorts Ltd. (WYNN) Petak: Citigroup Inc. (C), Commerce Bancshares, Inc. (CBSH), First Horizon National Corporation (FHN), JPMorgan Chase & Co. (JPM), The PNC Financial Services Group, Inc. (PNC), Wells Fargo & Company (WFC)

Za sve ostale kompanije, objavu kvartalnih izvještaja možete pratiti na Yahoo Finance. Pratite nas na našoj Facebook stranici.

IZJAVA O OGRANIČENJU ODGOVORNOSTI (DISCLAIMER):

Sadržaj u članku ne predstavlja investicijski savjet niti se smije tumačiti kao preporuka za trgovanje na tržištu kapitala i ostalim financijskim tržištima. Autora se odriče odgovornosti i ograđuje od bilo kakvog eventualnog gubitka nastalog trgovanjem na osnovi ove analize. Ideje izražene u ovoj analizi su isključivo mišljenje Autora, a ne kompanije u kojoj radi. Sve izneseno u članku napisano je isključivo u edukacijske svrhe. Prije početka trgovanja važno je razumjeti rizike povezane s trgovanjem financijskih instrumenata i financijskih proizvoda. Trgovina dionicama, ETF-ovima, futures ugovorima, valutama (FX), CFD-ovima, opcijama, instrumentima sa financijskom polugom i ostalim financijskim instrumentima uključuje visoki rizik, pa postoji mogućnost od gubitka cjelokupnog depozita pa i više od toga. Vi i jedino Vi ste odgovorni za svoje investicijske odluke. Jedina preporuka koju dajemo je da se posavjetujete sa ovlaštenim investicijskim savjetnikom.

 

28. siječanj 2023 04:34