Aktualno
StoryEditor

Kako Centar za razvoj vrijednosti potiče poduzetnost osoba s invaliditetom i stvara uvjete za bolju vidljivost poduzetnika s invaliditetom?

10. Svibanj 2022.
foto Andrey Popov

Već tri godine za redom Centar za razvoj vrijednosti provodi projekt 'Inkluzivna drugačija strana poduzetništva' kojeg financira Središnji državni ured za demografiju i mlade. Projekt ima za cilj osnažiti mlade osobe s invaliditetom za proaktivnu potragu za poslom, ali i pomoći im u pronalasku posla nedugo nakon završetka studija.

Također, dio aktivnosti je usmjeren i na njihovo osnaživanje za pokretanje poduzetničkih pothvata. Ne manje važno je da kroz naš rad u posljednjih nekoliko godina pokušavamo stvoriti mrežu poduzetnika s invaliditetom, kao i povećati njihovu vidljivost te stvoriti bolji institucionalni okvir za njihovo financijsko osnaživanje.

U ovom smislu važno nam je da se na državnoj razini stvore natječaji koji bi ciljano davali podršku poduzetnicima s invaliditetom ili pak osobama koje pokreću svoje prvo poduzeće, obrt ili tvrtku.

Iz tog razloga pokrenuli smo nekoliko aktivnosti koje bismo mogli podijeliti u tri kategorije: prva se odnosi na pomaganje osobama s invaliditetom u pronalasku posla, ali i pomaganju poslodavcima prilikom pronalaska i zapošljavanja osoba s invaliditetom. Upravo zato izradili smo portal www.posaozasve.com.hr.

Na portalu s jedne strane osobe s invaliditetom mogu objavljivati svoje životopise, a s druge strane poslodavci mogu objavljivati oglase za posao. Iako je portal zbog ograničenih financijskih sredstava tek samo idejno osmišljen nadamo se da će u budućnosti postati prepoznat kao mjesto povezivanja posloprimaca s invaliditetom s poslodavcima koji su pokazali otvorenost ka njihovom zapošljavanju. Također, mladim osobama s invaliditetom nudimo i takozvano savjetovanje za profesionalni razvoj kroz koji definiraju profesionalne ciljeve, a mi im pomažemo u njihovoj realizaciji.

Budući da smo kroz našu djelatnost uvidjeli da još uvijek postoji problem teže zapošljivosti osoba s invaliditetom odlučili smo napraviti iskorak i mladim osobama s invaliditetom pomoći da ukoliko ne pronađu posao na otvorenom tržištu rada, sami pokrenu svoj poduzetnički pothvat. Prvi korak u tom procesu je da im pomažemo osmisliti poduzetničku ideju kroz provedbu radionice 'Od ideje do poduzetničkog pothvata'. Nakon toga pružamo im podršku u izradi poslovnog plana.

U budućnosti bismo voljeli pokrenuti aktivnost 'Poduzetnički anđeli za poduzetnike s invaliditetom'. Kroz ovu aktivnost želja nam je da uspješni poduzetnici pomažu poduzetnicima s invaliditetom u boljem plasiranju njihovih proizvoda/usluga na tržište, ali i da s njima započnu moguću poslovnu suradnju.

Važno nam je istaknuti da kroz medijsku kampanju 'Pokreni se i zaposli se' radimo na tome da poduzetnici s invaliditetom postanu vidljiviji, te da budu motivacija drugim osobama s invaliditetom, ali ne manje važno i da kroz njihovu vidljivost radimo na povećanju njihovog poslovnog uspjeha.

19. travanj 2024 18:03