Aktualno
StoryEditor

Karizmatični Ma odstupa s čela Alibabe za godinu dana

10. Rujan 2018.

Karizmatični suosnivač kineske internetske trgovine Alibabe Jack Ma odstupit će s mjesta predsjednika tvrtke točno za godinu dana 10. rujna 2019., priopćili su u ponedjeljak iz te kompanije.

Sadašnji izvršni direktor Alibabe Daniel Zhang zamijenit će ga na mjestu predsjednika, dok će Ma završiti svoj mandat u Alibabinom upravnom odboru nakon godišnjeg glavnog sastanka tvrtke u 2020. godini.

Ma, koji je u ponedjeljak navršio 54 godine, odrekao se uloge izvršnog direktora 2013. godine. Zhang, 46, se prihvatio tog posla 2015. godine nakon što je obnašao dužnost operativnog šefa, a poznat je kao glavni kreator „Dana samaca“, događaja koji se odvija 11. studenog i koji je postao najveći prodajni online događaj u svijetu.

>>> Najpoznatiji kineski lider Jack Ma odlazi u mirovinu

„Pod njegovim vodstvom, Alibaba je zabilježio dugotrajan rast od 13 tromjesečja zaredom… Započeti proces prijenosa Alibabine baklje Danielu i njegovom timu ispravna je odluka u pravo vrijeme“, poručio je Ma u pismu koje je objavila tvrtka.

Zhang će također zadržati titulu izvršnog direktora tvrtke, stoji u priopćenju.

Ma, koji je 1999. godine suosnovao Alibabu, jedan je od najbogatijih Kineza s neto vrijednošću imovine od 36,6 milijardi dolara, prema Forbesu.

Alibaba trenutno zapošljava 66.000 zaposlenika na puno radno vrijeme, dok je tržišna vrijednost tvrtke dosegnula 420 milijardi dolara.

Nakon što odstupi sa svih dosadašnjih uloga, Ma namjerava nastaviti savjetovati menadžerski odjel, skupinu od 36 glavnih menadžera tvrtke.

>>> Jack Ma: Digitalna revolucija može izazvati Treći svjetski rat

Bivši učitelj engleskog jezika bez ikakvog tehničkog znanja, Ma je iznimno popularan u Kini i gledaju ga kao ikonu koja je sama stvorila svoje bogatstvo.

Otkad je prepustio ulog izvršnog direktora, Ma se usredotočio na filantropiju i promicanje Alibabe na međunarodnoj razini te na poslovnim i političkim događanjima.

Alibaba je jutros objavio priopćenje, nakon što je u petak New York Times objavio da Jack Ma u ponedjeljak odlazi u mirovinu jer se kani više posvetiti dobrotvornom radu i obrazovanju.

 


Pratite Lider na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]

 


 

23. srpanj 2024 07:09