Aktualno
StoryEditor

Kineska Midea grupa razmatra kupnju švedskog Electroluxa

02. Svibanj 2023.

Kineski proizvođač kućanskih aparata Midea istražuje moguće preuzimanje švedskog brenda kućanskih aparata Electrolux unatoč potencijalnom protivljenju politike, što je potaknulo skok cijene dionice Electroluxa u utorak na europskim burzama za više od šest posto.

Midea je uspostavila preliminarni kontakt proteklih tjedana s predstavnicima te švedske kompanije u vezi mogućeg preuzimanja, rekli su Bloombergu izvori upoznati s time. Electrolux zasad nije prihvatio prijedlog, dodali su.

Kineska kompanija je već neko vrijeme zainteresirana za Elextrolux i željela bi isključivo prijateljski dogovor. I ostali azijski proizvođači kućanskih uređaja, uključujući južnokorejski Samsung Electronics, također s gledali tu švedsku kompaniju.

Tržišna kapitalizacija Electroluxa krajem prošlog tjedna iznosila je 4,3 milijarde dolara, a Midee oko 58 milijardi dolara.

Eventualni dogovor o preuzimanju testirat će sposobnost neke kineske kompanije da realizira inozemnu akviziciju u jeku rastućeg protekcionizma u Europi i SAD-u, unatoč tome što se perilice posuđa i hladnjaci ne bi nužno smatralo nacionalnim sigurnosnim rizikom.

Midea bi kupnjom Electroluxa samo pridonijela svojoj listi inozemnih akvizicija. Ta kineska kompanija sa sjedištem u Foshanu u provinciji Guandong, kupila je 2016. godine kontrolni udjel u odjelu kućanskih aparata japanske Toshibe, a godinu dana kasnije i njemačkog proizvođača robota Kuka, što je izazvalo zabrinutost u njemačkoj vladi.

23. veljača 2024 23:53