Aktualno
StoryEditor

Kineska robna razmjena s Rusijom pojačana u rujnu

13. Listopad 2023.

Kineske isporuke u Rusiju porasle su u rujnu za 21 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, na 9,6 milijardi dolara, izračunao je Reuters na temelju carinskih podataka. U kolovozu uvećan je za 16 posto.

Uvoz iz Rusije porastao je pak osam posto, gotovo trostruko snažnije nego u kolovozu, dosegnuvši 11,53 milijarde dolara.

Vrijednost kinesko-ruske robne razmjene zabilježila je tako u rujnu najvišu razinu od veljače prošle godine i početka ruske invazije na Ukrajinu, poskočivši na 21,18 milijardi dolara, prema podacima kineske carinske uprave.

Kineski izvoz u cjelini smanjio se pak u rujnu, drugi mjesec zaredom, i to za 6,2 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, izvijestila je u petak carinska uprava. U kolovozu bio se smanjio za 8,8 posto.

Pad izvoza otkriva posustajanje potražnje u velikim kineskim partnerima zbog podignutih kamatnih stopa koje koče gospodarski rast. Uteg su i ograničenja koje su uvele Sjedinjene Države i njihovi partneri, pozivajući se na nacionalnu sigurnost i uravnoteženje razmjene.

EU je nedavno otvorio istragu o uvozu kineskih električnih automobila kako bi utvrdio koriste li kineski proizvođači državne subvencije kako bi osigurali prednost pred konkurencijom. Bruxelles analizira i uvoz kineskih solarnih panela.

I kineski uvoz smanjio se u rujnu, također za 6,2 posto, odražavajući mukotrpan oporavak domaće potražnje nakon ukidanja mjera suzbijanja covida. U kolovozu bio se smanjio za 7,3 posto.

Time se višak u razmjeni Kine sa svijetom u rujnu povećao za 13,7 posto u odnosu na kolovoz, na 77,71 milijardu dolara.

29. travanj 2024 16:00