Aktualno
StoryEditor

Kineska tvornica guma traži lokaciju za novi pogon u srednjoj Europi

25. Svibanj 2017.

Kineska kompanija Shandong Linglong Tyre na pragu je odluke o otvaranju nove tvornice guma, vrijedne 500 milijuna eura, u srednjoj Europi, izvijestio je u srijedu njezin partner.

U užem su izboru Slovačka, Češka, Mađarska i Poljska, a konačnu će odluku kompanija donijeti u sljedećim mjesecima, izjavio je Radek Grill, vlasnik češke internetske trgovine guma nejlevnejsipneu.cz i partner Linglonga.

>>> Slučaj Maun-Empijal: Tri i pol godine čekaju dozvolu za obradu otpadnih guma

Kineska kompanija želi izgraditi još jednu tvornicu izvan matične zemlje nakon što su 2015. godine na Tajlandu otvorili tvornicu vrijednu 700 milijuna dolara. Nakon razgovora s Grillom proširili su potragu u srednjoj Europi i na Češku, izjavio je predsjednik uprave Linglonga Wang Feng u intervjuu za češki dnevnik Mlada Fronta Dnes, objavljen ponedjeljak. Dodao je da će Linglong odabrati lokaciju u roku od tri mjeseca.

Očekuje se da će u tvornici biti zaposleno 1.500 radnika a opskrbljivala bi Linglongova tržišta u Europi, kazao je češki poduzetnik. Automobilski sektor važan je za gospodarstva srednje Europe iako se u posljednje vrijeme počelo strahovati od manjka radne snage na nekoliko tržišta pa su pojedine kompanije podigle plaće. U Mađarskoj su već pogone otvorili Hankook Tire i Apollo Tyres, a Nexen bi iduće godine trebao otvoriti tvornicu u Češkoj.

26. travanj 2024 01:28